15 Şubat 2015 Pazar

Bavyera'da Kış Tatili Önerisi: Tegernsee

14 Şubat 2015 

Wallberg/Tegernsee’de Kar Yürüyüşü sonrası Gezi Notlarımız

Tegern Gölü'nde karların içinde kızak kaymak


Takip edebildiğim kadarıyla, Türkiye’de ‚Uludağ ve Kayak Tatili‘ git gide daha çok kişinin ilgisini çekiyor. Kayak kaymayı çok iyi bilmeye gerek yok. Amaç doğa içinde keyifli zaman geçirmek ne de olsa. Karlar içinde çocuklar gibi şen olmayı kim istemez öyle değil mi? O zaman size alternatif kış tatili önerisinde bulunmamı ister misiniz? Bu yazımda yarı yıl tatilini fırsat bilip çocuklarıyla beraber kar tatili yapmak isteyen ailelere bir doğa harikasını tanıtmak istiyorum. Önümüzdeki sene Şubat tatilinde bakarsınız benim önerimi göz önünde tutup bu güzel yerleri keşfe çıkarsınız. Emin olun hiç pişman olmayacaksınız… 

Tanıtmak istediğim bölge, Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde yer alan şirin mi şirin bir doğa harikası. Burası Tegern Gölü.
Tegern Gölü'ne tepeden bir bakış


Tegern Gölü, Münih şehrinden arabayla yaklaşık 50 dakika uzaklıkta. Göl etrafında Bavyera evlerinin yer aldığı bir köy düşünün. Bu köyü de dağların çevrelediğini düşünün. Baharda, Tegern Gölü etrafında yürüyüş yapabilir ya da dağlarına çıkabilirsiniz. Her zorluk derecesine, her çeşit kondisyona göre yürüyüş yolları mevcut ve bu yollar çok iyi bir şekilde tabelalarla bilgilendirilmiş durumda. Yani kaybolmanın imkanı yok. 

Kışınsa bu bölgede kar yürüyüşleri yapabilir, dağlardan aşağıya kızakla kayabilir çocukluğunuza dönebilirsiniz. Bu bölge çocuklarıyla güzel bir doğa tatili yapmak isteyen aileler için çok doğru bir adres. 

Baharı ayrı kışı ayrı güzel bu bölgenin şimdi ben kışını anlatacağım size. Bu bölgede neler yapabilirsiniz size birkaç fikir vermek istiyorum. Ama ilk önce bu bölgeye nasıl ulaşabilirsiniz, nerede kalabilirsiniz biraz onlar hakkında bilgi:

Tegern Gölü’ne nasıl ulaşabilirsiniz?

Tegern Gölü Münih’ten arabayla sadece 50 dakika uzaklıkta. Münih şehrini daha önce görmediyseniz birkaç gün Münih’te zaman geçirebilir, oradan araba kiralayabilir ve birkaç günlüğüne Tegern Gölü’ne gelebilirsiniz. 

Münih - Tegern Gölü arabayla yaklaşık 50 dakika


Ya da Münih’ten kalkan trenlerle buraya ulaşabilirsiniz. Araba kiralamanıza gerek kalmadan Münih şehrinin ana istasyonunda kalkan BOB adlı trenlerin Tegernsee (Tegern Gölü) yönüne giden hattına bineceksiniz ve Tegernsee durağında ineceksiniz. 

Aşağıda linkten bu tren hattının bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Tegern Gölü’nde nerede kalabilirsiniz?


Tegern Gölü Münih’e çok yakın olduğu için biz buraya hep günübirlik gidip geldik. Oteller önerisinde bulunamıyorum o nedenle. Ancak booking.com adresinden buradaki otellere bakabilirsiniz. Eminim gözünüze hoş gelen hem de bütçenize uygun otel/pansiyon bulacaksınız. 

Tegern Gölü’nde kışın neler yapabilirsiniz?

Dediğim gibi ben bu yazımda Tegern Gölü’nün kışını anlatacağım size.

Tegern Gölü’nde kışın (1) Kayak tatili yapabilirsiniz (2) Cross Country Kayak (birkaç sitede kros kayağı olarak çevrilmiş) yapabilirsiniz. 

Cross Country Kayak yapan biri









Ya da (3) Kızakla kayabilirsiniz. (4) Dağda kar yürüyüşü yapabilirsiniz. (5) Teleferikle dağlara çıkıp, zirvede manzaranın tadını çıkartabilir, kahvenizi-biranızı yudumlayabilirsiniz. (6) Göl kenarında sakin bir yürüyüş yapabilirsiniz. (7) Gölde bir kıyıdan karşı kıyıya tekneyle geçebilirsiniz. 

Tegern Gölü’nde kaç gün kalınabilir?

Tegern Gölü için bence 3-4 gün ideal. Bölgede kaldığınız süre zarfında Bavyera’nın köylerini, kültürünü, doğasını yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Burası Bavyera köylerinin en güzel örneklerinden biri. Ayrıca da Bavyera mutfağını tanımak için ideal bir yer. Yalnız çok turistik olmadığı için İngilizce menü bulmakta zorlanabilirsiniz. Ancak bu diğer yandan bölgenin turistik olmadığını tam tersine kendi özünü, kültürünü bozmadan yaşadığının da bir göstergesi. 

Bu bölgeye geldiğinizde eğer araba kiralama imkanınız olursa Tegern Gölü’ne çok yakın olan Schlier Gölü’ne ve Spitzing Gölü’ne günübirlik gidip gelebilirsiniz. Bu iki göl Tegern Gölü’ne göre nispeten daha küçükler ancak sundukları manzara açısından Tegern Gölü’nden aşağı değiller. 

Schlier Gölü'nü anlattığım ve baharından fotoğraflar paylaştığım yazımın linki aşağıda. Fikir vermesi açısından göz atabilirsiniz. Bence Tegern Gölü'ne gelmişken muhakkak Schlier Gölü gidilip görülmeli. Bu iki göl arasında gidip gelen otobüsler mevcut. Bölgeye geldiğinizde otelinizden otobüslerin çalışma saatlerini öğrenebilirsiniz. Bu konuyu hiç dert etmeyin. Schlier Gölü'ndeki teleferik de yıl boyu çalışıyor ve 1061 metreden göl manzarası muhteşem. Schlier Gölü de Tegern Gölü ile birlikte benim favorilerim arasında. 


Gelin şimdi ben size 2015 yılının14 Şubat’tında kışını keşfe çıktığımız, kar yürüyüşü yaptığımız günde bizim yaşadıklarımızı, gördüklerimizi anlatayım. Fotoğraflarla da kafanızda bölgenin şekillenmesini sağlarsam ne mutlu bana. 

İşte size güzel bir gün tavsiyesi: Tegern Gölü’nün Wall Dağı’nda kar yürüyüşü ve kızakla kaymak

Tegern Gölü’nün Wall Dağı (Wallberg) tarafında dağın zirvesine çıkan teleferikler var. Eğer yürüyüşle aranız çok iyi değilse yukarıya teleferikle çıkabilir ve yine teleferikle inebilirsiniz. Bunun maliyeti 18 Euro / kişi başı. Ya da bizim gibi doğa yürüyüşünü severek yapanlardansanız tepeye tarif edeceğim yoldan yürüyerek çıkabilirsiniz, dönüş yolunda ise teleferiğe binebilirsiniz. Tek yön teleferik için 10 Euro / kişi başı ödemeniz gerekiyor. 3. seçenek ise kızağınızı çeke çeke yukarı yürüyerek çıkarsınız, kızakla kaya kaya çocuklar gibi şen aşağıya inebilirsiniz. 

Teleferik istasyonunda karşılaştığımız iki kardeş.Büyük olan küçüğün kızağını çekiyor


Öncelikle Wall Dağı’nın eteğindeki teleferik istasyonuna ulaşmanız gerekli. Adres: Wallbergstr. 26, Rottach-Egern. Buraya arabayla gelecekseniz arabınızı ücretsiz park yerine park edebilirsiniz. Eğer BOB trenleriyle Tegern Gölü’ne geldiyseniz Tegern Gölü tren istasyonundan RVO otobüslerine binip Wall Dağı’nın teleferik istasyonuna ulaşabilirsiniz. Eğer Tegern Gölü Misafir Kartınız var ise bu otobüsler ücretsiz. Bu kartı kaldığınız otelden alabilirsiniz. 

Wall Dağı eteğindeki teleferik istasyonuna ulaştınız. İstasyonun sağ tarafından yukarı doğru kıvrılan yol yürüyüş yolunuzun başlangıcı. Bu yolun başlangıcında aşağıdaki tabelayı göreceksiniz. Yani başlangıç noktasından Wall Dağı tepesindeki teleferik istasyonuna ulaşmak için 3 saat yürümeniz gerekiyor. (Wallbergbahn Bergstation 3h) 



Ormanın içinde yürümeye başladığınızda her iki tarafınızda yükselen ağaçlar size harika bir manzara sunacak. 


15-20 dakika sonra ise sağ tarafta ağaçlar arasında Tegern Gölü manzarasını göreceksiniz. 



Yavaş tempo yürüdüğünüz takdirde yaklaşık 1 saat sonra mola vermek için ilk dağ evini göreceksiniz. İsmi Wallbergmoosalm. 

Mola verebileceğiniz bir dağ evi


Burada mola verebilir, harika görünen tavuklarından yiyebilirsiniz. Biz burada kısa bir mola verdik. Yalnız bu restorana oturmayıp yakınında bir yerde termoslarımızla taşıdığımız çayımızı içtik. Dağ evinin önünde kızakla kayanları seyrettik. Ancak kömür ateşinde bahçede pişen tavuklar o kadar lezzetli görünüyordu ki yemediğimize bin pişman olduk. Bu dağ evinde mutlaka mola verin. 

İlk çay molası



















İlk Çay Molamız
Yürümeye devam ettiğinizde yaklaşık 1,5 saat sonra geniş bir vadiye çıkacaksınız.

Vadiye varmadan hemen önce geçtiğimiz yollar

En önde kızaklarını yukarı çeke çeke taşıyan Almanlar ve arkada biz
 ve işte o vadi... Biz burada yine çay molası verdik. Manzara muhteşemdi. 




Sonra o vadide kızaklarla aşağıya kayanları seyrettik. 




Yukarı doğru çıkan yolu takip ettiğinizde, ki bu kısım bu rotanın en zorlu etabı (biraz dik de), sizi muhteşem bir Tegern Gölü manzarası karşılayacak. 


Yukarıda çok hoş bir manzarası olan restoran var. Yolda tanıştığımız Almanlar o restoranda yemek yemek yerine birşeyler içmemizi önerdi. Biz de bu öneriyi dikkate aldık ve sadece sıcak birşeyler içtik. 


Yukarıdaki zirve

Manzaranın keyfini çıkaranlar

ve bennnnn!
Yukarıda şenzlonglara uzanıp dağ manzarasının tadını çıkaranlar harika bir görüntü oluşturmuşlardı. Fotoğraflarını çekememezlik edemedim. 



Yukarıda kısa bir mola verdikten sonra teleferiğe binip aşağıya indik. Yaklaşık 10 dakika sürdü aşağıya ulaşmamız. 


Artık akşam olmuştu ve biz çok açtık. Yemek için yine yolda tanıştığımız Almanların tavsiyesi üzerine göl kenarındaki tipik Bavyera restoranına gittik. Teleferikle indiğimiz yerden arabayla yaklaşık 10 dakikada ulaştık bu restorana. Göl kıyısını takip ettiğinizde gölün kıyısındaki sarı bina. İsmi Brauhaus Tegernsee


Bahçesinde sarıldık battaniyelere ve soğuğa aldırmadan yemeklerimizi bekledik. Bir düğün organizasyonu nedeniyle mekan çok kalabalıktı. Bu nedenle çok bekledik ancak manzara o kadar güzeldi ki ben bu durumdan hiç sıkılmadım. 

İşte restoranın bahçesinden manzara



Bavyera’da neler yiyebilirsiniz?

Bu restoranda bizim tercihimiz dana etinden yapılmış Schnitzel (Kalb Schnitzel) ve klasik Bavyera yemeği olan haşlanmış etti (Tafelspitz). Haşlanmış et deyip geçmeyin. Etle beraber verdikleri sos, yanında patates çok lezzetli bir menü. Bavyera’ya geldiğinizde Tafelspitz’i muhakkak deneyin derim. Aaa bir de yemekleri beklerken Alman simidi olan Bretzel yedik. Muhakkak deneyin. Yanına da Bavyera’nın local peyniri Obatza (yalnız biraz fazla aromatik bir peynir, herkes sevmeyebilir) ve de Alman buğday birası olan Weissbier söylemelisiniz. Bu üçlü sizin Bavyera’da olduğunuzun en önemli kanıtı. 


Bretzel & Weissbier
Genel olarak, bu bölgede, göl balığı olan Saibling de yiyebilirsiniz. Eğer grill ise çok lezzetli olacaktır. 

Ya da çok tipik Bavyera yemeği olan Käsespätzle (makarna tadında ama peynirle yapılıyor) deneyebilirsiniz. 

Käsespätzle


Ve ya yinek tipik bir Alman yemeği (ya da tatlısı demem doğru olur) Kaiserschmarrn deneyebilirsiniz. Bu aslında bir pancake. Ama Almanlar yemek olarak seve seve yiyorlar. Bence yemek sonrası kahve ile daha güzel gider. 

Kaserschmarrn

Fiyatlara gelince, biz oturduğumuz mekanda 3 kişi için toplamda 72 Euro ödedik. Fiyatlar her restoranda hemen hemen bu civarda. 

Böylece doğayla iç içe bir günün sonuna gelmiş olduk. 

Yukarıda size kısaca Tegern Gölü’nü tanıtmaya çaba gösterdim. Tegern Gölü nerede, buraya nasıl ulaşabilirsiniz, nerede kalabilirsiniz, bölgede neler yapabilirsiniz, nerede yiyebilirsiniz gibi soruların cevaplarını anlattım. Ayrıca Bavyera mutfağından tipik 2-3 öneri de burada. Eee bir de ayrıntılı bir kar yürüyüş rotası da verdim size. Size Münih uçak biletlerini alıp, Tegern Gölü’nde otel bakmak kalıyor. 

Unutmayın, burası baharda ayrı bir güzel. Adeta cennet… 

O zaman ilk fırsatta bu bölgeyi keşfe çıkmanız şart... 

Değerli yorumlarınızı bekliyorum...

14.02.2015 Tegern Gölü’nde kar yürüyüşü….

Off the Road on the Track…




4 yorum:

  1. Tanıtım çok güzel olmuş elinize sağlık... Peki burada kayak yapılmıyor mu? ondan hiç bahsetmemişsiniz de... bu arada Bretzel ve Käsespätzle'yi ben de çok seviyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gül Hanım, haklısınız ben kayak pistlerine çok odaklanmamıştım yazımda. Ancak Tegernsee'de kayak yapmak da mümkün. Aşağıdaki linkte ayrıntılı bilgi var.
      http://en.tegernsee.com/activities/winter-sports.html
      Eğer ilginiz varsa göz atabilirsiniz ya da sorunuz olursa ben de elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım

      Sil
    2. teşekkür ederim bu yeterli...

      Sil
  2. Uludağ'ı hafta sonu tavsiye etmiyorum ben acemi çok güm diye vurdu kızın biri bana geçen yıl az kalsın kafamı ağaca çarpıyordum... off off.

    YanıtlaSil