1 Mart 2015 Pazar

Buz ve Ateşin Toprakları, Mavi Ülke PATAGONYA

‚Rüzgarın ve Buzun Yoğurduğu Topraklar, Ateş Diyarı…
İsmiyle Bile İnsan Muhayyilesini Çığırından Çıkaran İmkansız Coğrafya…
MAVİ ÜLKE, PATAGONYA’…

Perito Moreno Buzulu


Beğenerek takip ettiğim gezi/seyahat dergisi MAGMA Şubat-Mart sayısında bu sözlerle anlatmaya başlamış Patagonya’yı… 

ve der ki… 

Patagonya, rüzgarın ve buzun yoğurup birlike her ince detayı şekillendiriği bir coğrafya…‚

Geçen sene başında keşfettiğimiz, 15 gün boyunca dağlarında yürüdüğümüz, rüzgarlarıyla savrulduğumuz, buzulların oluşturduğu görsel şöleni neredeyse ağzımız açık seyrettiğimiz Patagonya benim için de İmkansız bir Coğrafya… 

‚Patagonya, efsaneye göre dev ayaklıların ülkesidir… On bin yıldır buzun ve rüzgarın kucağında yaşayan AONIKENKlerin Yurdudur…‘



Fitz Roy Masifleri


Patagonya ismini bazılarımız küçüklüğümüzde duymuşuzdur. Bense 2013 yılına kadar böyle bir bölgeden haberdar bile değildim. Kendimizi yollara attığımızdan beri sürekli araştırıyor, sürekli okuyoruz. Yeni yerler keşfetme ateşiyle yanıp tutuşuyoruz. Ama içinde doğa yürüyüşü olmayan, dağ-tepe gezmediğimiz bir maceraya da asla yanaşmıyoruz. İşte, Patagonya böyle bir süreçten geçen bizleri adeta kendisine çekti. Aşık etti. Efsaneye göre Patagonya’nın Calafate bitkisinin tatlı yemişinden yiyen, Patagonya’ya dönmeden yapamazmış. Calafate bitkisinin tatlı yemişini doya doya yiyebilmek için Patagonya’nın soğuklarına dayanan, sıcak diyarlara göç etmeyi erteleyen göçmen kuşlar gibiyiz… Yolumuzu ne yapıp edip yine oraya bir gün düşüreceğiz. 




Peki Patagonya nerede derseniz? 

‚Güney Amerika, Antartika’ya yaklaştıkça giderek incelir ve kıvrılır. Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu, Magellan Boğazı’nda birbirine karışır. Binlerce küçüklü büyüklü ada, kıtanın Büyük Okyanus tarafını geçit vermeyecek şekilde kaplar. İşte Patagonya, burada, dünyanın sonunun geldiği yerde başlar…‘


Dünya'nın en güneyindeki şehir Ushuaia


Gerçekten de Dünya’nın sonunda, belki de bambaşka bir gezegende gibi hissetmeye hazırlıklı olmalısınız, Patagonya öncesi. Patagonya’nın en güneyinden Ushuaia’dan, Arjantin’in başkenti Buenos Aires 3.000 km uzaklıkta iken, Güney Kutbu sadece 1.000 km uzaklıkta. 




Güneyde en büyük buzul kütlesinin uzantısı Grey ve Dickson Buzulları, onların oluşturduğu buz mavisi rengindeki buzul gölleri, masalsı masifler Fitz Roy ve Torres del Paine ile Patagonya’ya neden Patagonya denmiş peki?

‚Bölgeye ilk gelen Avrupalı kaşif ve denizcilerden Magellan, bugün kendi ismiyle anılan meşhur boğazdan geçerken kıyıda bölgenin yerlilerini görür. Meraklanan Magellan ve tayfası bu insanları gemiye davet eder. Magellan’ın tayfalarından, İtalyan Pigafetta, notlarında bu yerlilerden şaşkınlıkla karışık bir dehşetle bahseder. Boyları iki metreyi geçen bu dev adamların üstünde hiç kıyafet yoktur, vücutlarını yerel boyalardan yaptıkları desenler süsler sadece. Başlarında Pigafetta’nın daha önce hiç görmediği bir hayvanın kafatasından yapılmış bir başlık bulunur. Ama Pigafetta’yı en çok şaşırtan bu yerli adamın normal bir insanın ayağının iki üç katı büyüklüğünde olan ayaklarıdır. İşte Patagonya ismi de bu fanteziyle karışık hikayeden doğar. Pata kelimesi, ispanyolcada ayak anlamına gelir. Patagonya da dev ayaklıların ülkesi diye çevrilebilir…‘


Şili Patagonyası


Hadi gelin, bu bölgedeki tecrübelerimizin ışığında tüm yararlı bilgileri biraraya getirdiğim yazı dizimle Patagonya’yı keşfe çıkalım hepberaber. Sizin maceralarınıza ilham olurum belki. Neden olmasın?


Şili Patagonyası ve bir buzul gölü


Ama öncesinde Pratik Patagonya Rehberi’ne bir göz atalım: 

Patagonya’ya Ne Zaman Gitmeli

Patagonya’ya gitmek için en uygun zaman oranın bahar ve yaz ayları yani Eylül - Nisan arası. Patagonya, Güney Yarımküre’de yeraldığı için de seyahatinizi Eylül - Nisan arasına denk getirmenizi tavsiye ederim. Eğer bizim gibi Patagonya öncesinde Peninsula Valdes’de dev balinaları görmek isterseniz o zaman seyahatinizi Aralık Ayı öncesine planlamalısınız. Çünkü Aralık Ayı’nın  sonuna doğru dev balinalar Arjantin’in sularını terk edip okyanusta, daha sıcak bölgelere göç ediyorlar.  

Peninsula Valdes yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilir, dev balinaları görebilirsiniz.

http://gokcedemirci.blogspot.de/2014/02/arjantin-patagonya-2-balinalar_22.html


Arjantin Patagonyası'ndan bir kare



Patagonya’ya Ulaşım

Patagonya seyahatinizi eğer Arjantin’in başkenti Buenos Aires ile birleştirmek isterseniz Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Buenos Aires’e aktarmasız uçuşunu tercih edebilirsiniz. Ya da Brezilya’nın Sao Paolo şehrine uçabilir oradan Buenes Aires’e geçebilirsiniz ki bu iki şehir arasındaki uçuş yaklaşık 1 saat. 
Buenos Aires sonrası iç hat uçuşuyla Arjantin’in El Calafate şehrine uçmalısınız. Çünkü, Patagonya’nın Arjantin tarafındaki turları El Calafate ile buraya çok yakın olan El Chalten şehirlerinden başlıyor. 
Patagonya’da kara yoluyla yavaş yavaş aşağıya doğru inmeye devam ettiğinizde Şili  Patagonyası’na, ünlü Torres del Paine’ye geçeceksiniz ve ardından Patagonya’nın en güneydeki şehri Ushuaia’ya ulaşacaksınız. Tekrar Buenos Aieres’e dönmek içinse Ushuaia’dan yaklaşık 3 saatlik bir iç hat uçuşu gerekiyor. 


Dünya'nın en güneydeki şehri Ushuaia


Gezilecek Yerler & Kaç Gün Kalınmalı

Arjantin tarafında Fitz Roy Masifleri, Dünya’nın en büyük buzulları olan Viedma, Perito Moreno, Grey ve Dickson buzulları, Şili Patagonya’sındaki ünlü Torres del Paine kuleleri, Fransız Vadisi, Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu’nun sularının birbirine karıştığı Magellan Boğazı, And Dağları’nın gizemini taşıyan Dünya’nın en güneyindeki şehri Ushuaia Patagonya maceranız sırasında keşfedeceğiniz doğa harikalarının başında yer alıyor. Ayrıca bu gezi sırasında birçok deniz aslanı, penguen, And kondoru ve guanaco lamaları göreceksiniz. 


Guanaco Lamaları


Biz bu bölgede kısmen çadır kamplarında ve kısmen basit otellerde kalarak 15 gün geçirdik. Bu süre zarfında uzun doğa yürüyüşleri (trekking) yaparak bölgeyi keşfetme imkanı yakaladık. Bu turu lokal firma olan Camino Abierto (http://www.caminoabierto.com/patagonia_adventure.php) şirketinden satın aldık. İngilizce yapılan bu turlara katıldığınızda bölgeyi çok iyi tanıyan rehberler eşliğinde hem uzun doğa yürüyüşleri yapacaksınız hem de bölge hakkında bilgi edineceksiniz. 15 gün boyunca kalınacak kamp alanları, otel organizasyonları, kara yolu ulaşımı, kahvaltı-öğle ve kısmen akşam yemekleri ile Şili Patagonya’sında bir çiftlik evi deneyimi, ki orada yediğimiz kuzunun tadı hala damağımda, bu turun kapsamında yer alıyor. 


Atlı Gaucho


Eğer daha kısıtlı bir zaman zarfında bu bölgeyi keşfetmek zorunda iseniz çadır kamplarında kalmayıp günübirlik yürüyüş turları yaparak bölgeyi 1 hafta - 10 gün süresinde gezebilirsiniz. Patagonya öncesinde Buenos Aires ve dev balinaların görülebildiği Peninsula Valdes ile, Patagonya sonrasında muhteşem Iguazu Şelaleleri’ni de gezinize ekleyebilirsiniz. Çok hızlı ve güzel ayarlanmış bir program ile saydığım bu yerleri (Buenos Aires ve Iguazu Şelaleleri dahil ) toplamda 15 gün içinde keşfetmeniz mümkün. 


Dünya'nın sonundan And Dağları'na bir bakış


Patagonya’da Ne Yenir?

Tabii ki steak… Muhteşem steakler yemek için hazır olun. Bu lezzeti başka hiçbir yerde bulamazsınız inanın. Bir ikinci seçenek ise Patagonya usulü pişirilen kuzu asado’su. Servis edilmeden yaklaşık 4 saat önce hazırlanmaya başlanan kuzu eti, demir çubuklara gerilerek ortada yanan ateşin etrafına diziliyor. Bu yemek, özellikle Şili’de Gaucho olarak anılan Patagonya atlı çobanlarının geleneği. Estancia adı verilen büyük çiftlikler turizme açık. Bölgeye gelen turistler bir gece Estancia’da kaldığında bu lezzeti tadabilir. Ayrıca İspanyol geleneği olan hamurdan yapılmış ve içinde sebze ya da etin olduğu, kızartma pohaça olarak tarif edeceğim Empanadas’ lardan bol bol yiyebilirsiniz. Ayrıca çok lezzetli somon balığı ve Usuaia’da ise zengin deniz mahsüllerinden tadabilirsiniz.


Kuzu Asadosu

Vize Gerekli mi?

Birçok Güney Amerika ülkesinde olduğu gibi Arjantin ve Şili, Türk vatandaşlarından vize talep etmiyor. Ancak en az 6 ay geçerli pasaporta ihtiyacınız var.

Yanınızda bulunması gereken kıyafetler

Biz bir önceki seyahatimizde Venezuela’daydık. Burada da dağ tırmanışları ve doğa yürüyüşleri yaptık. Bu maceranın kıyafet için olan hazırlık yazısına göz atmanızı tavsiye ederim. Bu kıyafetlere ek olarak buzul bölgesine gidileceği için sıcak tutacak polar, kuş tüyü mont almanızda fayda var. 

Kıyafetler için:

http://gokcedemirci.blogspot.de/2012/12/kesfedilmemis-dunya-venezuelaya_10.html

http://gokcedemirci.blogspot.de/2012/12/kesfedilmemis-dunya-venezuelaya_15.html


Arjantin Patagonyası - Fitz Roy Masiflerine bir bakış


Patagonya’nın havası için genel olarak şunları söyleyebilirim: Patagonya’da hava tahmin edilemez. Aynı gün kar yağabilir ve ardından güneş açabilir. Ancak rüzgarlar her daim sizinle. Patagonya’nın meşhur, insanı serseme çeviren rüzgarlarına hazırlıklı olun. Sizi rüzgardan ve zaman zaman şiddetli yağan yağmurdan kurtaracak yağmurluğunuz, rüzgarlığınız ve yağmur pantolonunuz muhakkak yanınızda olsun. Güneş ise rüzgarı kadar etkili. Yanınızda güneş kremi bulundurmayı ihmal etmeyin. 


Şili Patagonyası'nda yaptığımız doğa yürüyüşünden bir kare

Patagonya’da 15 Günlük bir Tatilin Mailiyeti

Bu sorunun cevabı için sizi maliyet hakkında ayrıntılı bilgi verdiğimiz yazıya yönlendirmek istiyorum. Bu yazıda bizim 15 günlük Patagonya maceramızın yanı sıra Buenos Aires, Peninsula Valde ve Iguazu Şelaleri’nin de dahil olduğu 1 aylık rotamız ve maliyet bilgileri yer alıyor. Aşağıdaki linkten maliyet bilgilerine ulaşabilirsiniz:
Sıra geldi 15 günlük Pataonya Günlük’lerimi sizinle paylaşmaya. Resimler eşliğinde Patagonya’nın muhteşem coğrafyasında gezinmek, gitmiş kadar olmak isterseniz Patagonya Günlükleri yazı dizimi kaçırmayın… 


Dünya'nın sonundan And Dağları'na bir bakış


Şimdilik Hoşçakalın….

‚Tırnak içinde yeralan alıntılar Magma Dergisi’nin Şubat-Mart sayısından yapılmıştır‘. 


Off the Road on Track 
Patagonya Gezi Rehberi

4 yorum:

  1. Muazzam bir yazı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Patagonya Günlükleri yazımı çok yakında yayınlayacağım. Takipte kalın derim :) Sevgiler

      Sil
  2. Tek kelimeyle muhteşem,yazınızı nefesimi tutarak okudum!
    İnşallah bir gün bana da oraları canlı canlı görmek nasip olur.
    Heyecanla devamını bekliyorum.

    İlknur ,İzmir

    Sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlknur, çok teşekkür ederim mesajın için. Sitemizin yenilenmesi süreciyle ilgilendiğim için yazıları henüz yüklemiyorum. Ancak birkaç güne yeni siteyle beraber Patagonya Günlükleri yazı dizimi yüklemeye başlayacağım. Doğduğum, büyüdüğüm şehre,İzmir'ime selamlar sevgiler

      Sil