10 Aralık 2012 Pazartesi

Keşfedilmemiş Dünya Venezuela’ya Yolculuk: Hazırlık Aşaması-1



Keşfedilmemiş dünya Venezuela'ya önümüzdeki hafta yapacağımız tatilin hazırlık yazısını, bu tatili planlayan ve hazırlık aşamasında çok emek sarf eden kişi olarak sevgili eşim Fatih kaleme aldı... 

Bundan 3-4 yıl kadar önce bir akşam konuşurken şöyle bir fikir geldi aklımıza: Her 5. Evlilik yıldönümümüzde birimiz diğerine sürpriz bir seyahat hazırlayacaktı ve ilk olarak da 5. yıl organizasyonu bana ait olacaktı. Tabii o zamanlar 5. Yılımıza daha çok zaman olduğundan hemencecik kabul ettim. Ve tabii yıllar geçti ve bu yıl evliliğimizin 5. yıldönümünü kutluyoruz. Ben de sözümde durdum ve oldukça heyecanlı ve maceralı olacağını düşündüğüm Venezuela gezisini organize ettim. Aslında diğerinin seyahatin nereye olacağından havalimanında haberdar olması gerekiyordu ancak bu gezi için o kadar ciddi bir hazırlık gerekiyor ki sürpriz yapabilmem mümkün değil. Uçağımız haftaya Pazartesi günü kalkıyor ve biz geçtiğimiz 4 haftasonunu tamamen tatil hazırlıklarıyla geçirdik. En son bu tempoda alışverişi düğün için yapmıştım diyeyim oradan anlayın.


Evdeki sergimiz :)
Tatili Almanya’da Outdoor tabir ettiğimiz doğa programları yapan bir firmadan satın aldık (Diamir Reisen). Uçuşlar dahil toplam 20 gün sürecek (17.12-05.01.13) ve sürenin neredeyse tamamı doğa ile içiçe geçecek. Genel itibariyle günlük turlar olacak ve bunun yanında 6 gün blok trekking yapacağız. Seyahat sırasında toplam 8 gece çadırda ve 2 gece hamakta, geri kalan günler pansiyon tipi yerlerde konaklayacağız. E tabii 6 günlük trekking boyunca tüm eşyalarımız sırtımızda olacak. Yani anlayacağınız çok ciddi hazırlık ve ekipman gerektiren bir tatil. Tatili planlarken bunun az çok ne anlama geldiğini tahmin etmiştim ancak şunu itiraf etmeliyim ki olay benim tahmin ettiğimin çok ötesine geçti. Biz bu hazırlıklara başlarken çok acemiydik ve bizim gibi trekking ve backpacker gezilerine başlamak isteyen arkadaşlar için naçizane öğrendiklerimi aşağıda özetledim. Bunlar şimdilik tatil öncesi notlarım, dönüşte bir değerlendirme daha yapacağım.

Herşeyden önce, işin 3 felsefesi var:

- Sırt çantasının hacmi kısıtlı, o yüzden mümkün olduğunca az eşya almak gerekiyor
- Hem az eşya alıp hem de 20 gün boyunca perişan olmamak için yüksek fonksiyonlu malzemeler kullanmak gerekiyor.
- Önden çok detaylı düşünüp ona göre hazırlık yapmak gerekiyor çünkü eksik birşeyi gittiğiniz yerde bulmanız zor olabilir.


E tabii bunun doğal sonucu olarak hayli masraf çıkıyor haberiniz olsun. Ama malzemeler oldukça kaliteli olduğundan dolayı uzun yıllar aynı malzemeleri kullanmak mümkün, bu yüzden de insan verdiği paraya acımıyor. En azından ben acımadım, hatta bağımlılık yapıyor diyebilirim J

Şimdi gelelim işin detayına, alınacak malzemeleri aşağıda gördüğünüz gibi grupladım. Bu arada bizim turda çadır ve yeme içme organizasyonunu firma yaptığından dolayı o konular benim hazırlık listemde yok.

-    Sırt Çantası
a. 1 adet yolculuk için büyük boy
b. 1 adet günlük turlar için orta boy
c. Saklama çözümleri
            i. Çantayı organize etmek için farklı boy ve renkte küçük saklama çözümleri
           ii. Değerli malzemeleri sudan korumak için çözümler
          iii. Sırt çantasını seyahat sırasında (uçak, otobüs vs.) korumak için çanta
d. Asma kilit

-    Yatak malzemeleri
a. Uyku tulumu
b. Tulumun altına sermek için mat
c. Yastık

-    Kıyafetler
a. Pantolon
b. T-shirt
c. İç çamaşırı
d. Ayakkabı
e. Çorap
f. Fleece (polar) kazak
g. Yağmurluk

-    Yürüyüş esnasında kullanılacaklar
a. Teleskopik stick (Nordic walking)
b. Şapka, bere
c. Su sistemi ve su temizleme kimyasalları

-    Güneş ve sinek / böceklerden korunmak için
a. Vücudun açık yerleri için korunma
b. Kıyafet üzerinden sinek ısırmasını engellemek için önlemler

-     Diğer yardımcı malzemeler
a. El feneri / kafa feneri
b. Havlu
c. Sabun
d. İlk yardım seti
e. Fiş için adaptör
f. İsveç çakısı
g. Para cüzdanı
  
Liste gördüğünüz gibi baya uzun ama iyi bir ön-hazırlıkla kısa zamanda toprlamak mümkün. Biz Münih’te yaşadığımızdan dolayı burada Türkiye’ye göre daha fazla seçenek mevcut ve fiyatlar da burada aldığınız kaliteye göre daha makuldur diye düşünüyorum, yanılıyor da olabilirim. Yazının bundan sonraki kısmında yukarıdaki herbir blok ile ilgili yorumlarımı, fotoğraflar ve fiyat bilgisi ile paylaşacağım. Yazdığım fiyatlar mevzubahis malzemenin liste fiyatıdır, indirimden aldıklarımız da oldu ancak sizi yanıltmaması açısından liste fiyatlarını yazdım. E tabii bi de satınalmacı olduğumdan dolayı pazarlık da yaptım J

Sırt Çantası

Büyük boy sırt çantası:

Sırt çantası en yüksek masraf kalemlerinden bir tanesi ve tatil boyunca ciddi bir süre sırtımızda olacağı için aynı zamanda çok da önemli. Büyük sırt çantasını alırken mutlaka yüklü bir şekilde deneyip almalısınız. Eğer gittiğiniz mağazada içinde yük ile denetmiyorlarsa hemen oradan kaçın, onların sattığından da, anlattığından da hayır gelmez. Tabii deneme derken kastım, sırtınıza takıp en azından 5-10 dakika mağaza içinde dolaşmak. Denemeyi de mutlaka farklı çantalar ile yapın ve hangisi daha rahat ise tercinizi ondan yana kullanın. Asıl önemli olan, çantayı sırtınıza aldığınızda omuzlara çok yük binmemesi gerekiyor, bunu sağlayan da bel kuşağının kalça kemiğinize iyi oturması ve çantanın boyu ile belinizin orantılı olması. Çantaların sırt taşıma bölgesinin boyu ayarlanabiliyor. 

Buradan ne kadar anlatsam da aslolan siz çantayı sırtınıza aldığınızda nasıl hissettiğiniz. Ben Deuter’ın 75 Litrelik (60+15) Air Contact Pro modelini aldım (liste fiyatı 239,95€), Gökçe için ise Lowe Alpine marka 70 Litrelik (55+15) Cerro Torre modelini aldık (229,95€). Bu çantaların yerine daha uygun modeller de almak mümkün, burada karar verilmesi gereken şey, ne sıklıkla ben bu işi yapacağım ve bütçem ne kadar olduğudur.

Günlük Sırt Çantası:

Günlük sırt çantası, tüm eşyanızı yanınıza almanız gerekmediğinde sadece o gün lazım olabilecek eşyaları koymak için kullanılıyor. Normalde bu çantanın içine bir yağmurluk, bir fleece, fotoğraf makinesi, su vb. malzemeler giriyor. Biz seyahat acentasının tavsiyesine uyup 30 Litrelik tiplerden aldık. Bahar geldiğinde kendimizi haftasonları dağlara vurduğumuz için bu çantalar bize baya iyi gelecek. (Benim için, Deuter Act Trail 32; Gökçe için, Deuter Act Trail 28 SL; fiyatları aynı 99,95€/adt.).


Sırt çantasında ilk deneme

Gökçe ve sırt çantasıyla dünyayı gezmiş satış elemanı 

Evde tatbikat sırasında

Her zamanki gibi Gökçe modayı takip ediyor :)


Saklama çözümleri:

Sırt çantasını organize ederken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de içinin organizasyonu ve de yağmur, nem, darbe vs. gibi durumlara karşı hem çantayı hem de içindekileri korumak için çözümler.

Çantayı organize etmek için farklı boy ve renkte küçük saklama çözümleri: 

Çok dar hacimde çok çeşitli malzemeler taşıyacağız, bu çantanın içini yeterince kompleks yapıyor. Bir süre sonra kirli temiz ayırma durumu bu kompleksiteyi iyice artıracak. Bu durumlarda her elinize attığınızı çıkarırken çantayı alt üst etmemek için renkli poşet çözümleri oldukça mantıklı. Biz aşağıda resimde gördüğünüz farklı renk ve boylarda birer set aldık, yeteceğini tahmin ediyoruz. Bu malzemelerin herhangi bir ekstra fonksiyonu yok, sadece saklama ve düzen maksatlı. Renkli setin fiyatı 11,6€ ,  siyah set 8,95€. 



Değerli malzemeleri sudan korumak için çözümler:

Gezi esnasında bol bol su kenarlarında gezeceğiz, ayrıca da oldukça basit teknelerle turlara katılacağız. Bu turlar sırasında aksilik olup su ile ciddi temas etme ihtimali var, ayrıca çok uzun süre yağmura maruz kalmamız durumunda da özellikle elektronik eşyalara su gelme durumu olabilir. Bu tip durumlara hazırlıklı olmak için suya karşı önlem almak çok çok önemli.

Sırt çantası normalde hafif yağmur altında su geçirmez ancak ciddi yağmur durumunda özellikle dikiş yerlerinden mutlaka su geçirecektir. Bu yüzden mutlaka çantanızı korumak için bir yağmurluğunuz olsun. Birçok sırt çantasında bunlar entegre oluyor (bizim aldıklarımızda var), eğer sizinkinde yoksa bir tane edinin. 

Bu fotoğraf markanın kendi sitesinden...


Geldik çantanın içine, çantanın içindeki her malzemeyi kupkuru tutmayı tercih edebilirsiniz ancak bence buna gerek yok, elektronik malzemelerinizi korumanız yeterli. Kafamıza tek takılan uyku tulumları, yağmurda nemlenirse akşama sıkıntı çekebiliriz. Bunu tekrar soracağım, duruma göre belki birer tane daha su geçirmez çanta alabiliriz. Aşağıda gördüğünüz “M” boyu – 8L, bunun dışında 1L. den 40L. ye kadar 7 boyu var. Bizim aldığımız 11,95€.




Sırt çantasını seyahat sırasında (uçak, otobüs vs.) korumak için çanta:

Sırt çantasına dünya para verdiniz, uçaktan indiğinizde sağı solu parçalansın istemezsiniz herhalde. Bu duruma engel olmak için de çok basit çözümler var ve bunların başında hepinizin çok iyi tanıdığı bir malzeme geliyor: Çuval J. Şaka yapmıyorum, bu işi en ucuz çözmenin yolu sırt çantanızı sağlam bir çuvala koyup ağzını bağlamak. Bunun dışında daha elegant modeller de var ve biz açıkcası tamamen estetik sebeplerden çuvalı tercih etmedik. Bu çantaların ikinci bir fonksiyonu daha var; biz altı günlük tura çıktığımızda küçük sırt çantamızı ve bazı başka eşyalarımızı ana kampta bırakacağız ve 6.günün sonunda yeniden alacağız. Bu süre zarfında tüm gereksiz eşyaları bu çantaya koyup ağzını kilitleyeceğiz. Bizim tercih ettiğimiz model 100 L., tane fiyatı 19,95€. 


Hepsi birarada
Asma Kilit


Öncelikle şunu belirtmem lazım, çantanızı açmayı engellemek için ne tip kilit asarsanız asın hiçbir anlamı yok, açmak isteyen bir şekilde açar o yüzden bu kilitlere çok da güvenmemek lazım. Buna rağmen biz birer tane aldık çünkü en azından hırsız bizim çanta ile kilitsiz bir çanta arasında kalırsa, kilitsiz olanı seçer diye umuyoruz. Yani olay aslanın önünden kaçarken en hızlı zebra olmak değil, en yavaştan hızlı olmak J (10,95€/adt.)




Evet sırt çantamızı yoluna koyduk, şimdi sıra yatacak yeri ayarlamakta J


Yatak Ekipmanları

Uyku tulumu:

Uyku tulumu, en kompleks malzemelerden biri olmasına rağmen, en kısa zamanda ve hatta ilk aldığımız parçaydı. Nedeni çok basit, indirimdeydi J Aslında olay tabii ki sadece indirim değildi, Münih’te sadece trekking malzemeleri satan bir firma var (Lauche&Maas), çok sade bir konseptleri var ve tüm malzemeleri kendileri test ediyorlar. Zaten tüm çalışanlar doğa ile içiçe tipler ve çok çok bilgililer. İşte bu mağazaya ilk keşif gezimizde tulumlar hem bize uygun hem de indirimde olunca, direk aldık.

Uyku tulumu hakkında çok detay bilgi verebilecek durumda değilim ancak şunu söyleyebilirim ki; temelde iki çeşit uyku tulumu tipi var, bir tanesi sentetik, öteki kuştüyü. Biz sentetik olanı seçtik çünkü daha az yer kaplıyor, bakımı ve depolaması daha kolay, ıslak nemli ortamlara karşı daha kullanışlı vs. Uyku tulumu alırken, şekline de dikkat etmek gerekiyor (dikdörtgen veya mumya tipi), biz mumya tipinde aldık çünkü ayaklar bu tipte daha sıcak oluyormuş.

Tulumun hangi hava şartlarına uyumlu olduğuna da dikkat etmek gerekiyor. Bize seyahat acentası “comfort zone” +5oC almamızı tavsiye etti. Bu demek oluyor ki, minimum 5 oC ye kadar üşütmez. Bu noktada dikkatli olmak gerekiyor, belirtilen rakamlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir, eğer çok üşüyen biriyseniz ona göre biraz daha düşük ısılara dayanıklı bir model alabilirsiniz.

Bizim aldığımız modeller. Benim için “Mountain Equipment Starlight / Firewalker 2 Regular” 129,95€, Gökçe için “Deuter Orbit -5 oC SL Kunstfaser” 107,95€. Merak etmişsinizdir biz her ikisini de 20% indirimli aldık.
Uyku Tulumlari ve matlar
Tulumun üstündeki saate dikkat: En şirin ve dahi en basit tatil malzememiz


Uyku Matı:

Uyku matında da tercih yapmamız çok uzun sürmedi. Burada da temelde iki alternatif var, birisi standard tip PE (Polietilen) malzemeden, öteki ise kendinden şişen modeller. PE malzemenin fiyatı daha uygun ancak çantanın içine sığma şansı yok, çantanın dışına asmak gerekiyor. Kendinden şişen modellerin avantajı ise daha rahat ve çantaya sığdığı için çok daha pratik. Bizim aldığımız model Therm-a-Rest Prolite HD 4 (104,95€/adt). Bu malzemede de ciddi indirim vardı J

Yastık:

Yastık konusunda da baya düşündük, gerçekten ihtiyacımız olur mu diye. Alternatif olarak montu dürüp büküp yastık olarak kullanırız diye düşünmüştük ancak daha sonra bir arkadaşın tavsiyesi ile şişme yastık aldık ve evde yaptığımız denemede iyi bir fikir olduğuna emin oldum. Akşama kadar yürüdükten sonra yerde yatmak zaten vücudu zorlayacak, yastık bence olmazsa olmaz (24,95€/adt.).J

Bu bölümün fotoğraflarında evde yaptığımız tatbikatı da ekledim. Tatbikatın sonucu nasıl derseniz, e tabii yatak gibi değil ama fena da değildi yani




Yastıkları şişirirken


Sabah herşey tekrardan itinayla toplanır

Ekipmanlar hakkındaki yazıma hafta içi devam edeceğim...

Konuk yazar Fatih Demirci

Keşfedilmemiş Dünya Venezuela'ya Yolculuk: Hazırlık Aşaması-1


















9 yorum:

  1. Almanya'da fiyat pazarligi yaptiniz demek? valla sana dusen satis elemani yandi Fatih :) Bu inanilmaz detayli hazirlik yazisina ve de blogunuza bayildim, tebrikler ikinize de! Bundan sonra takipcinizim.. yolunuz duserse bizim bloga da beklerim :) Sevgiler.. Seda

    YanıtlaSil
  2. Seda merhaba, yorumların için çok teşekkürler. Valla biz de şaşırdık ama burada da pazarlık oluyormuş :) Bugün ikinci parçayı da yayınladık.

    Sizin bloğu çok çok beğendik, özellikle de fotoğraflar harika. Yaşasın blogların kardeşliği :)) Selamlar, Fatih&Gökçe

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Deute Orbit'ten memnun kaldınız mı, ben de aynı ürünü almayı düşünüyorum da :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kerem, biz Deuter uyku tulumundan çok memnunuz. Arjantin gezimiz sırasında da kullandık. Hava çok soğuk olmasına karşı üşümedik. Tavsiye ederim.

      Sil
    2. Teşekkürler, ben de siparişi vereceğim görünüşe göre :) Dış sentetik malzemesinin kalitesi ile ilgili şüphelerim vardı, ama sizin fotoğraflarınızda malzeme yeterince yumuşak görünüyor. Selamlar, Kerem.

      Sil
    3. Merhaba Kerem, umarim güzel tatillerde kullanirsin. Selamlar Gökce

      Sil
  4. Munih'ten Merhabalar :)
    blogunuza gezinirken rastladim. Hazirlik listesi ve blog harika olmus. Ben de islah olmaz bir gezgin olarak izninizle bu listeye travel sheet/inlett eklemek isterim. Bizim cantamizdan eksik olmuyor. Seyahatlerimizde uyku tulumu tasimadigimiz icin, kiraladigimiz zaman hijyenik bir katman olusturuyor. Hatta carsaflarini kirli buldugumuz odalarda kullandigimiz da cok oldu. Kendi uyku tulumunuzu da kirlendikce yikamaktansa sadece inleti yikiyorsunuz. Biz cok memnunuz, siddetle tavsiye ederim. Blogunuzu takipteyim, belli mi olur bir gun Munih'te de denk geliriz belki!
    Keyifli, seyahat dolu günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavsiye ettiğiniz travel sheet/inlett kesinlikle sırt çantasıyle gezmekten hoşlananların yanına alması gereken bir parça. Ki biz de Venezuela seyahatimiz sonrasında onun önemini yaşayarak öğrenmiş olduk. Münih'te biraraya gelip bir kahve içmek isterim. Böylece sizden bize-bizden size deneyim aktarımı yaparız. Ayrıca bloğunuza göz gezdirdim. Çok ilgi çekici yazılar var. Ben de takipteyim artık... Sevgiler

      Sil
    2. Cok tesekkurler teklif ve takip icin :) Ben de tanismaktan cok memnun olurum. Ozelden haberleserek bir bosluk ayarlayalim kesinlikle! Benim blogtaki herhangi bir sosyal networku kullanarak, oldukca hizli bir sekilde ulasmak mumkun bana, Orada kullandigim mahoearthmaho.com da ozel adresime yonlendiriyor mesajlari. Gorusmek dilegiyle, sevgiler & selamlar

      Sil