Dünya'nın en büyük halk festivali olan ve 200 yıldır kutlanan Oktoberfest'e geri sayım başladı. Her yıl Münih'te düzenlenen, dünyanın her yerinden yaklaşık 6 milyon turisti 16 gün boyunca ağırlayan ve yaklaşık 7 milyon litre bira tüketilen bu çok özel festival 21 Eylül'de başlıyor. Peki bu festival hakkında siz neler biliyorsunuz?
Oktoberfest Münih |
Festivalin ismi Türkçe Ekim Festivali demek. Her yıl Eylül ayının ortalarında başlıyor ve Ekim başına kadar devam ediyor. Festival ilk gününde halkın hepberaber festivalin yapılacağı alana -Theresienwiese'ye- yürüyüşüyle başlıyor.
Oktoberfest Münih |
Oktoberfest Münih |
Geleneksel kıyafetleriyle festivale katılan halkı seyretmek ve hepberaber yürümek oldukça keyifli.
Oktoberfest Münih |
Oktoberfest Münih |
Oktoberfest Münih |
Oktoberfest Münih |
Oktoberfest Münih |
ve Münih Belediye Başkanı'nın dev bir bira fıçısının musluğunu 'O'zapfa is!' diyerek açmasıyla festival başlıyor.
Oktoberfest Münih Belediye Başkanı bira fıçısının musluğunu açarken |
Peki Oktoberfest'i bu kadar özel kılan nedir? Önce Oktoberfest'in tarihine dair birkaç kısa bilgi vermek istiyorum. Oktoberfest ilk olarak 17. Ekim 1810 tarihinde zamanın Bavyera Kralı Ludwig ile Sachsen-Hilgburghausen Prensesi Therese'nin düğün kutlaması olarak düzenlenmiş. Oktoberfest'in yapıldığı alanın ismi Theresienwiese ve bu isim Prenses Therese'den geliyor. Sonraki yıl bu festivalin her yıl kutlanılmasına karar verilmiş. Savaş yılları dışında istinasız her yıl kutlanan bu festivalin geçtiğimiz yıllarda 200. yılı kutlandı.
Bu festivale geleneksel kıyafetleriyle katılan halkın yanısıra dünyanın heryerinden yaklaşık 6 milyon turist her sene bu festivali ziyaret ediyor. Söylememde yarar var, festivalin 2.haftasonu İtalyan Haftasonu olarak geçiyor ve İtalyan turistler akın ediyor.
Peki geleneksel kıyafetler neler? Festivalin havasını daha iyi anlamak isterseniz oraya geleneksel kıyafetlerle katılmalısınız. Yani kadınlar 'Drindl' erkekler 'Lederhose' giymeli.
Oktoberfest Drindl |
Farklı renk ve boyda olan Drindl'in geleneksel olanı kırmızı, mavi renklerinde ve dizin altında biten boyda. Ancak günümüz modasına uygun her renk Drindl bulmak mümkün. Genç kızlar daha kısa Drindl giyselerde diz altı boyu geleneksel olanı. Güzel bir Drindl sahibi olmak istiyorsanız en az 200€'yu gözden çıkarmalısınız. Ancak 50-60€'ya da bulmak mümkün. Ancak o zaman çok fazla kalite beklemeyin. Bu arada bir ipucu, kadınların kuşaklarını bağladıkları yön onların bekar olup olmadığına işaret. Bu yüzden kim kuşağını sağa kim sola bağlamış bakmakta yarar var. Hangi tarafın bekarları gösterdiğini de siz araştırın bulun. Ben burdan söylemiyorum :)
Leder Hose, yani deriden yapılmış erkek kostümü ise en az 300-350 Euro'dan başlıyor.
Aslında Bavyeralılar düğünlerinde veya özel kutlamalarında Drindl ve Lederhose giyiyorlar. Bu nedenle de hemen hemen her Bavyeralının dolabında kaliteli bir Drindl/Leder Hose bulunuyor. Bu kostümlere Trachten da diyorlar.
Peki Oktoberfest'te ne yapılıyor? Devasa bir alana kurulmuş devasa çadırlar düşünün. Bu çadırların içinde veya çadırların dışında insanlar bira içip eğleniyorlar.
Paulaner Çadırı |
Çadırın içi |
Sabah saat 8 sularında başlayıp gece saat 10:00'a kadar süren Oktoberfest'te çadıra girmek o kadar kolay değil!
Çadırın içi |
Ya çok önceden çadırların içindeki masalar için rezervasyon yaptırmalısınız ya da sabahın erken saatinde çadırların önünde oluşan kuyrukta sabırla beklemelisiniz. Ya da gece geç saatlere doğru boş masa bulma imkanı olabilir. Ama en iyisi haftaiçi gitmek. Çünkü haftasonları iğne atılsa yere düşmez derler ya işte o kadar kalabalık. Çadıra girmeyi bırakın çadırların bahçesinde bile yer bulmak mümkün değil.
Ancak çadırların içinde Oktoberfest'i yaşamak muhteşem. Canlı Bavyera müzikleri eşliğinde dans eden insanları hayal edin. Atmosfer muhteşem!
Peki bira içmek dışında başka ne yapabilirsiniz?
Oktoberfest alanıda muhteş bir eğlence sizi bekliyor. Nasıl mı? İşte fotoğraflar:
Oktoberfest'in bir bakıma bir bira festivali olduğunu söylemiştim. Bu festival için üretilen biralar özel. Alkol oranı daha yüksek. 16 gün boyunca yaklaşık 7 milyon litre bira tüketiliyor. Biralar 1 litrelik bardaklarda servis ediliyor ve buna "Maß" deniliyor. Çok bira tutkunu değilseniz hafifletilmiş bira olan Radler içebilirsiniz. Radler, bira ile maden suyunun karışımından oluşuyor. Çadır içinde sadece bira ve radler servisi yapılmasına karşı çadırların dışında alkolsüz olarak almanların yerel içeceği olan elmalı şorle (apfelschorle) bulunabilir.
Peki ne yenir?
Hendl!!! Yani kızarmış tavuk. Çok ama çok lezzetli. Yanında almanların tuzlu simidi olan Brezn yiyebilirsiniz.
Hendl |
Brezn |
Yukarıdaki resim ise Oktoberfest'te satılan kurabiyelerden. Üzerinde bavyera dilinde 'I mog di' yazıyor. Yani seni seviyorum. Bunun almancası ise 'Ich liebe dich'. Şunu unutmayın ki Almanca ve Bavyera dili birbirinden tamamen farklı. 5 yıldır Münih'te yaşıyorum Almanca öğrenmeme rağmen Bavyera dilini anlamam imkansız. Kuzeyde yaşayan Almanlar bile Bavyera dilini anlamakta zorlanıyorlar.
Peki parti bununla mı sınırlı? Tabii ki hayır. Gece saat 10:00'da biten Oktoberfest sonrası şehrin birçok yerinde yapılan partilere katılabilir eğlenmeye devam edebilirsiniz.
Eğer hala Oktoberfest'te gelmediyseniz elinizi çabuk tutun derim. Bu sene için otel ve uçak bulmakta zorlanabilirsiniz ancak önümüzdeki seneye şimdiden hazırlanmakta fayda var. Benden söylemesi.
Not: Oktoberfest fotoğrafları Münih'in internet sitesinden alınmıştır.
Gökçe Demirci
Oktoberfest üzerine
(2014 yılında Oktoberfest 20.09 - 05.10 tarihleri arasında yapılacak)
Harika fotoğraflar.Almanlar coşuyor,desenize:))
YanıtlaSilAynen, biz de sabırsızlıkla bekliyoruz :))
YanıtlaSil