23 Kasım 2013 Cumartesi

OfftheRoadontheTrack Arjantin’i keşfetmeye hazır !!!

Iguazu Şelaleleri (Fotoğraf National Geographic'ten alıntıdır)


2013 yılı bizim için iş açısından bol stresli, bol çalışmalı bir o kadar da bol gezmeli bir yıl oldu. Şimdi bu heyecanlı yıla yaraşır bir kapanış yapma zamanı. Geçen sene yılbaşı tatilini Venezuela’da geçirmiştik, Güney Amerika bizi o kadar etkiledi ki bu yıl da aynı kıtada karar kıldık. Hedef Arjantin ve Patagonya (az biraz da Şili). Tüm organizasyonu son dakikada yaptık ama hızlı ve etkili bir performans göstererek az zamanda çok işler başardık. Hazırlıklar şimdilik tamam gibi, Gökçe’nin ısrarlarına dayanamayıp bir hazırlık yazısı yazmaya mecbur kaldım.

Bu yazıda bendeniz misafir yazar Fatih, rotamız ve hazırlıklar hakkında ön bilgi vereceğim. Nereleri gezmeyi planlıyoruz, planı nasıl yaptık, ortalama ne kadar bir maliyet hesaplıyoruz gibi bilgiler vererek benzer bir tatil planlayanlara yardımcı olmak istiyoruz.
Kısa Kısa Plan:
Süre: Uluslararası uçuşlar dahil 27 gün

Rota: Münih - Buenos Aires - Puerto Madryn - El  Calafate - El Chalten – Torres Del Paine NP - Rio Grande - Ushuaia - Iguazu - Buenos Aires - Münih. 

Bu süre zarfında Arjantin’in en görülesi yerlerine ayak basmış olacağız. Rotayı aşağıdaki haritada biraz daha net anlayabilirsiniz:

OfftheRoadontheTrack Arjantin-Patagonya tatil rotasi
Gezinin 15 günlük kısmında bir trekking turuna dahil olacağız. Geçen yılki gibi sırtımızda çanta, dağ bayır gezmeli ve çadırda veya basit misafirhenelerde yatmalı olacak (El Calafate ile başlıyor, Ushuaia’da bitiyor). Bu kısımla alakalı rotayı haritada yuvarlak içinde gösterdim.

Arjantin programını yaparken açıkçası en başta niyetimiz Almanya’dan güzel bir tur şirketinden herşey içinde bir tur almaktı fakat çok son dakika olduğu için bizim tarihlerimize ve kafamıza uygun bir seçenek bulamadık. Internet üzerınden lokal turlar araştırdım ve bir tur şirketi buldum (Say Hueque), chat yoluyla konuştuk ve bize bir tur önerisinde bulundu ancak özellikle trekking kısmını çok beğenmediğimizden onu da satın almadık. Ancak bu sayede Arjantin’in turist atraksiyonlarını baya bir öğrenmiş olduk. Bizim turun Patagonya kısmını geçen yılki Venezuela seyahatimizi de düzenleyen Diamir isimli bir firmadan satın aldık, geri kalan organizasyon tamamen bize ait. Tüm iç ve dış hat biletlerini internet üzerinden satın aldık (skyscanner.com), oteller de booking.com, organizasyon tamamdır. Ülke içindeki seyahatleri tamamen uçak ile yapacağız çünkü ülke çok büyük olduğu için mesafeler çok uzun, öte yandan otobüs fiyatları uçağa göre çok da ucuz değil. Ancak okuduğumuz kadarıyla otobüsler çok konforlu ve lüksmüş.

Rotamızdan bazı detaylar:

Buenos Aires: 14 milyonluk başkent ve Tango’nun doğduğu yer. Burada toplam 4,5 gün geçireceğiz (en başta ve en sonda), okuduğumuz kadarıyla bu sürenin yeterli olacağını düşünüyoruz. Bol et, bol dans, bir de futbol maçına denk gelirsek değmeyin keyfimize.

Arjantin ve aşkın dansı Tango (Fotoğraf buenosairesstay.com'dan alıntıdır)


Puerto Madryn (Valdes yarımadası): Buraya gitmek için Trelew’e uçacağız, oradan taksi veya otobüs ile bölgeye ulaşacağız. Buranın en büyük özelliği çok zengin bir hayvan popülasyonu olması. Yılın tamamında deniz aslanlarını, penguenleri görmek, belli zamanlarda (Haziran-Aralık ayları arasında) ise dev balinaların içinde teknelerle gezmek mümkün. Bizim gittiğimiz dönem balina mevsiminin tam sonuna denk geliyor, umarız görebiliriz aksi takdirde başka etkinlikere katılacağız. Burada mesela deniz aslanları ile yanyana şnorkel yapma imkanı bile var ancak bakalım Gökçe cesaret edebilirse belki yaparız. Burası için biz 2,5 net gün ayırdık.

Valdes Yarımadası (Fotoğraf viventura.com'dan alıntıdır.)


Patagonya: Patagonya deyince benim aklımda hep “cehennemin dibi” mesafesinde bir yer canlanırdı, cehennemin dibi olmasa da dünyanın sonuymuş. Bu kısmı turla gezeceğiz, burada vahşi bir doğanın yanında dünyanın büyümeye devam eden tek buzulunu görme ve üzerinde gezinme fırsatını bulacağız. E bir de tabii dünyanın en güneyindeki şehre gdip Macellan’nın geçtiği yollarda tekne ile gezeceğiz. Bu kısım bol doğa, bol yürüyüş... Patagonya için benim gördüğüm en az 10 gün ayırmak lazım, bizim gibi biraz daha derinlemesine gezersiniz 15 gün de iyi bir süre. Tabii daha uzun da kalmak mümkün, aktivite bol. Bu tur kapsamında Şili’ye de ayak basacağız. 

Iguazu: Ushuaia’da turumuz bittikten sonra Buenos Aires aktarmalı olarak Iguazu’ya uçacağız. Aynı ülke olduğuna kanmayın, net uçuş süresi  5 saatten fazla, bir de aktarma da olunca tüm gün yollardayız. Iguazu Brezilya-Arjantin-Paraguay üçgeninde devasa bir şelale. Burayı hem Arjantin hem de Brezilya tarafından gezmek gerekiyor. Burası için en az 2 gün öneriliyor biz de 2 gün planladık. Burası çılgın bir yere benziyor...


Iguazu Şelaleleri (Fotoğraf National Geographic'ten alıntıdır)


Iguazu’dan sonra Buenos Aires’e dönüp bir gece kaldıktan sonra 26 günün ardından gerçek dünyaya dönüş.

Geldik en heyecanlı kısma, maliyetlere:
Arjantin gezisi için gerçekten ortalama bir maliyet vermek çok zor. 15 gün 1200USD ile gezen de okudum, 12 günlük tura 6.000€ fiyat biçen tur şirketleri de gördüm. Olay tamamen sizin ne yapmak istediğiniz ve konfor beklentinizle alakalı. Benim maliyet konusundaki öngörüm şu şekilde.

Uluslararası uçuş: 1.000€. 1000€’dan aşağı uçak bulmanız çok zor ama imkansız değil.
İç hat uçuşlar: Gördüğüm kadarıyla uçak fiyatları ile mesafe 1-1 doğru orantılı. Bizim programdaki uçuşların toplamı 900€ civarında tuttu, tabii biz yüksek sezonda gittiğimiz için normale göre biraz pahalı olmuş olabilir ama çok da aşağısını umut etmeyin.
Oteller: Otel konusunda kişi başı gecelik 20-25€ hesaplayabilirsiniz. Bu hesap, küçük fakat booking.com’da iyi notlar almış merkezi otellere göre yapıldı.
Yemek: Bu konuda şimdilik çok bir fikrimiz yok, okuduğum kadarıyla 10-20USD arasında olacak gibi görünüyor. Olay Arjantin Steak olunca gerisi teferruattır :)

15 günlük tur:  Bu tur kişi başı 2400€ herşey dahil.

Bunların dışında Iguazu ve Puerto Madryn’de günlük turlara katılacağız, onun maliyetini de az çok hesaba katarsak dip toplamda bu turun yaklaşık kişi başı 5.500€ civarı bir maliyet olacağını düşünüyorum. Yine de hazır paket turlarla karşılaştırınca oldukça uyguna geliyor. İleride bir tur şirketi mi kursam acaba?

Bu turu yapmak isteyenler için tabii bir de ekipman ihtiyacı olacak. Biz sırt çantasıyla yola çıkıyoruz ve Venezuela seyahatimizdeki hazırlık bu tatilimizde de işimizi görecek (Ayrıtılar: Venezuela Hazirlik). Tabii buzul bölgesine ziyaretimiz dolayısıyla sıcak tutacak birşeyler de gerekecek. 

Simdilik bu kadar....

OfftheRoadontheTrack sırt çantasıyla Arjantin’i keşfetmeye hazır. Ayrıntılar 2014 Ocak’ta... 



6 yorum:

  1. yolunuz açık olsun!
    ben bile heyecanlandım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tesekkür ederiz. Aynen heyacan dorukta. Geri sayim basladi. 14 Aralik'a surda ne kaldi ki :))

      Sil
  2. Merhabalar,
    Blogunuzu bu yazi sayesinde kesfediyorum. Daha ilk paragrafta kendimizi buldum desem yeridir:), o yüzdendir ki yorum yazmadan edemedim. 2013 yili bizde de ayni sekilde yogun ve bol bol gezmeliydi. Gecen sene Tayland'da girdik yeni yila ve Asya bizi o kadar etkiledi ki bu sene icin de gönlümüz Asya'dan yana, ama biz sizin kadar hizli olamadik, hala biletlerimizi ayarlayamadik ne yazik ki. Planlari netlestirme yakindir:)
    Ayrica Patagonya Güney Amerika'da en cok görmek istedigimiz yerlerden, maceralarinizi takip ediyor olacagiz.
    Simdiden iyi yolculuklar, yolunuz acik olsun...
    Serap
    http://gezgindirgezeninadi.blogspot.de/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Serap, yorumun için teşekkür ederim. Arjantin için çok heyecanlıyız. Döner dönmez bloğumda paylaşacağım her ayrıntıyı. Bloguna göz attim Almanya'da yaşıyorsunuz galiba. Takip edeceğim yazılarını. Size de iyi tatiller şimdiden.

      Sil
  3. Hazırlıklar bile bu kadar heyecanlı iken, yolculuğun kendisini düşünemiyorum. Yolunuz açık olsun arkadaşlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz arkadaşım. Hazırlıklar son hız devam ediyor ve heyecan dorukta. Geri sayım bsşladı !!!

      Sil