22 Şubat 2014 Cumartesi

Avusturya'da Kayak Tatil Önerisi: 3029 metre ile Kitzsteinhorn



2013 Aralık ayı içinde başlayıp 2014 Ocak ortasına kadar devam eden Arjantin-Patagonya tatilimizin izlenimlerini yazmaya ara verip geçen haftasonunu geçirdiğimiz Avusturya'nın Kaprun - Zell Am See Bölgesini sizlere tanıtmak istiyorum bu sefer. Kış bitmeden Avrupa'da kayak tatili yapmak iyi olur diyorsanız ama neresi olacağı konusunda henüz bir fikriniz yoksa işte size güzel bir tavsiye:
Avusturya'da Kaprun - Zell am See Bölgesi.
İşte detaylar...

Avusturya Kitzsteinhorn


2014 yılında kış bir türlü gelmek bilmedi. Şubat ortasındayız ve Münih'te hala kar yok. Kar yağmasını bırakın hava soğuk bile değil. Bu durum içten içe bizi huzursuz etmiyor değil aslında. Mesela bizi nasıl bir yaz bekliyor çok büyük bir soru işareti. Acaba çok mu soğuk yoksa çok mu sıcak bir yaz olacak? Küresel ısınmanın sonuçlarını mı yaşıyoruz, yoksa bu seneye özel bir durum mu? Biz bu düşünceleri geçen hafta bir kenara bırakıp kayak sezonunu gelmeyen kışa rağmen açmalıyız dedik ve araştırma yapmaya başladık. Münih taraflarında kar olmayınca yönümüzü kar bulma şansının daha yüksek olduğu Avusturya tarafına çevirdik. Yükseklere çıkmalıydık ki güzel pistler bulalım ve bu nedenle Salzburg bölgesinin en yüksek noktası olan Kitzsteinhorn zirvesini seçtik.

Kaprun - Zell Am See Bölgesi Avusturya'nın Salzburg Bölgesi'nde yer alan ve 3029 metre yüksekliğindeki Kitzsteinhorn Zirvesi'yle ünlü çok şirin bir yerleşim alanı. Münih merkezden arabayla yaklaşık 2,5 saat uzaklıkta (Münih merkez Kaprun arası 175km). 

Yönümüzü belirledikten sonra sıra geldi otel bulmaya. Biz Alpler çevresinde tatil yapacağımız zaman bölgeye özgü ahşaptan, butik otellerde kalmayı çok seviyoruz. Kendine özgü odaları, dekorasyonu olan bu oteller genelde merkezden biraz uzak olsalar da sabah kalktığımızda pencerimizden bize göz kırpan dağ manzarası ve temiz hava bizim aradığımız şey. Bu haftasonu için de işte böyle güzel bir butik otel seçtik: Pension St. Georg. Otelin internet adresi:  http://www.kaprun-stgeorg.at/en/ (Gecelik iki kişi 103€ kahvaltı dahil). Otelden birkaç fotoğraf paylaşmak istiyorum. Her köşesi en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş bu otelde fotoğraf çekmek de ayrı bir zevk oldu benim için:


Dağ manzaralı kitap köşesi
Duvardaki kayaklar çok eskilerden kalma 

Kahvaltı salonundan bir kare. Herkes damak zevkine göre yumurtasını kendi pişiriyor burda :)
Ancak bu sefer küçük bir torpil geçtik kendimize. Bu oteli seçmemizin önemli bir nedeni Booking.com'da aldığı çok yüksek notlarının yanı sıra Kaprun'daki büyük Wellness & Spa Merkezi olan Tauern Spa ile anlaşmalı olmasıydı. Yani hiçbir ek ücret ödemeden bu merkezin imkanlarından yararlanma fırsatımız oldu. Tauern Spa Merkezi'nin ayrıca kendine ait bir oteli var. Eğer güzel bir Wellness haftasonu yaşamak istiyorsanız burayı kesinlikle tavsiye ediyorum. Kapalı yüzme havuzlarının yanı sıra dağ manzaralı sıcak su dolu açık yüzme havuzları, sauna, masaj bölümleri harika. Merkez gece 12'e kadar açık. İçinde restoranlar ve cafeler var. Kayak sonrası yorgunluğunu atmak için bire bir. Bu merkezin dediğim gibi kendine ait bir oteli de var. Ancak biz St. Georg tipi butik otelleri tercih ettiğimizden orada kaldık ve hemen karşısındaki bu merkezde akşamları zaman geçirdik. Şansımıza o haftasonu çok fazla turist yoktu. Merkez kapanana kadar keyfini sürme şansımız oldu.     

Kaprun - Zell am See Bölgesi 138 km'lik pistleriyle Avrupa'nın en büyük kayak merkezlerinden biri. Profesyonel olarak kayak ya da snowboard yapanlara uygun pistlerin yanı sıra yeni başlayanlar ve çocuklar için de daha kolay pistler var.  Bu bölgenin en popüler zirvesi Kitzsteinhorn. Top of Salzburg olarak geçen bu zirve 3.029 metre yüksekliğinde. Sakın korkmayın. Oraya çıkmanız için illaki kayakla ilgileniyor olmanız gerekmiyor. Oraya çıkmanız ve manzaraya karşı kahve içmeniz bile yeterli.

Zirveden bir kare

Ayrıca o yükseklikten başlayan mavi pistler henüz profesyonel olmayanların bile kayabileceği şekilde. Çok fazla pist olması ve pistlerin geniş olması benim çok hoşuma gitti. Dar ve dik pistler beni çok korkutuyor çünkü. Özellikle geniş pistler benim için en ideali. Çünkü böylece, düşersem uçurumdan uçar mıyım korkusu nispeten daha az :)) Bu nedenle Kitzsteinhorn benim çok hoşuma gitti.

Kitzsteinhorn'da yeralan pistler






Merkezde belli yüksekliklerde yeralan restoran ve cafeler dinlenmek içi bire bir. Ayrıca kayak sonrası birşeyler içmek, yani Almanların dediği gibi Apres Ski, için ideal. Ama bu bölgenin oldukça popüler olduğunu hatırlatmamda fayda var. Yani kalabalık ve biraz pahalı. 

Bu bölgede günlük kayak bileti (Skipass) kişi başı 46€. Kaprun içinden geçen otobüslere binerek pistlere ulaşmanız mümkün.  Eğer kendinize ait kayağınız yoksa kiralama imkanınız var ancak günlük kiralama ücretleri de pahalı. (Günlük kayak kiralama ücreti 32€, kayak ayakkabısı hariç). 

Bölge hakkında ayrıntılı bilgi alabileceğiniz internet sitesi:


Kayak pistleri hakkında ayrıntılı bilgi alabileceğiniz internet sitesi:

http://www.zellamsee-kaprun.com/skimap/index.html#/zellamsee-winter/

Kitzsteinhorn'da geçirilen bir günün özeti


İkinci gün yönümüzü diğer bir kayak yeri olan Schmittenhöhe'ye çevirmiştik ki hava yağmurlu ve sisli olduğu için kaymaktan vazgeçtik ve bölgenin diğer bir görülesi yeri olan Zeller Gölü etrafında yürümeye karar verdik. Çevresi 11 km uzunluğundaki bu göl çevresinde yürüyüş yapıp gölün ve doğanın tadını çıkartmak da ayrı bir zevk.

Zeller See

Göl çevresinde yürüyüşten bir kare




Çorba molası



Başlangıç yerine itina ile ulaşılır :)

Zell am See 'de geçirilen günün özeti


Kaprun - Zell Am See Bölgesi kışın kayak/snowboard; bahar ve yaz aylarında ise doğa yürüşleri için ideal bir bölge. Bu bölgede şehrin kalabalığından kaçıp doğa içinde huzurlu bir 3-4 gün geçirebilirsiniz. Doğu Alpleri'nin en yüksek noktası olan Grossglockner de bu bölgede yeralıyor. Buraya geldiğinizde hergün ayrı bir aktivite planlayabilir ve bölgeyi keşfedebilirsiniz. 

Kış sporlarıyla aranız çok fazla yoksa dert etmeye gerek yok. Kışın karlarla kaplı bu bölge baharla beraber yemyeşil oluyor ve ortaya görülmeye değer bir görsel şölen çıkıyor.

Münih ya da Salzburg'a uçup oradan araba kiralayarak buraya ulaşabileceğiniz gibi havalimanından sonra trene de binebilirsiniz. Ancak tabii ki trenle yol daha uzun sürecektir.

Yeme içme konusunda birkaç fikir vermek istiyorum: Kaprun turistlere göre düzenlenmiş bir bölge. Yani herkes çok iyi İngilizce konuşuyor. İngilizce menüleri var. Merkezinde çeşitli birçok restoran var. Biz orada neler yedik işte birkaç tavsiye:

İlk gece Kaprun'un içinde Mitteregger Restoranta yemek yedik. Şans eseri bulduğumuz bu restoran bölgenin en eski restoranıymış. Seçtiklerimizden oldukça memnun kaldık.

İkinci gecemizde ise Tauern Spa Merkezi'nin restoranında yemek yedik. Porsiyonları oldukça büyük ve lezzetliydi.

Kaprun içinde bir akşam yemeği için ortalama 50-60€ (iki kişi) ayırmalısınız.

Mitteregger Restoran
2014 kayak sezonunu yeni açtık. Önümüzdeki günlerde yeni bölgeleri keşfe çıkacağız. Yeni tavsiyeler pek yakında...

Gökçe Demirci 
Avrupa'da kayak tavsiyesi: Kaprun & Zell am See

2 yorum: