7 Aralık 2014 Pazar

Bir Doğa Harikası: Iguazu Şelaleleri


Iguazu Şelaleleri: Brezilya ve Arjantin 
(05.01.2014 - 08.01.2014)





Dünya üzerinde görebilecek "en muhteşem doğa harikalarından biri" nedir diye sorarsanız cevabım "Iguazu Şelaleleri" olacaktır. Bunu ben iddia etmiyorum. Dünya'nın Yeni 7 Doğa Harikası listesi 2011 yılında açıklandı ve Iguazu Şelaleleri bu listeye 3.sıradan girdi. 

2014 Ocak Ayı'nda keşfettiğimiz bu doğa harikasına dair bilgileri sizin için şimdi bloğumda paylaşıyorum. Çektiğim fotoğraflarla adım adım Iguazu'yu yaşamanız, görmüş kadar olmanız dileğiyle...






Muhteşem görüntüsü, suyun o kuvvetli sesine rağmen, insanı gerçeklikle hayal arasında bir dünyaya taşırken Iguazu'nun büyüsüne kapılmamak mümkün değil. 




Arjantin - Brezilya - Paraguay sınırında yer alan bu devasa şelaleler aynı zamanda yağmur ormanlarının içinde yer alıyor ve ziyaretçilerini kendine has 'hayvan ve bitki örtüsüyle' bir kez daha şaşırttıyor.



Şelalelere Brezilya tarafından (Foz do Iguaçu) ve Arjantin tarafından (Puerto Iguazu) ulaşmak oldukça kolay. Her iki tarafta da havalimanı var ve sürekli uçak seferleri düzenleniyor. 


Puerto Iguazu Havalimanı'na yaklaşırken 


Iguazu Şelaleri hakkında okuduklarımızdan ve konuştuğumuz turistlerden öğrendiğimiz kadarıyla Iguazu Şelaleri'nin Arjantin tarafı Brezilya tarafından daha bir görkemli, daha bir vurucu. Bu nedenle herkes ilk gün Brezilya tarafına gidilmesini daha sonra Arjantin tarafının görülmesini tavsiye ediyordu. Biz de bu tavsiyeleri dikkate alarak tatilimizin Iguazu bölümünü bu şekilde planladık: İlk gün sabah Brezilya tarafına geçtik, ertesi gün Arjantin tarafına gittik. Aslında her iki taraf da muhteşem ve her iki taraftan da farklı açılardan şelaleleri görmek mümkün. Ancak Arjantin tarafında şelalere çok fazla yaklaşma imkanı olduğu için insan daha çok etkileniyor. Eminim Arjantin sonrası Brezilya tarafına gitseydik Brezilya tarafı bizi o kadar da çok etkileyemeyecekti. Özellikle Arjantin tarafındaki "Şeytan Boğazı" muhteşem. Burası şelalelerin en vurucu noktası. Bence burayı en sona bırakmak gerek. 


Şeytan Boğazı



















Iguazu Şelaleleri'nin Brezilya tarafı daha küçük olduğundan burasını gezmek için yarım günün yeterli olduğunu, ancak Arjantin tarafı için bir tam gün ayrılması gerektiğini de okumuştum. Ancak benim tavsiyem her iki taraf için de birer gün planlanması yönünde olacak. Sınır geçişlerinde zaman kaybedildiği için iki tam gün şart. Ayrıca, oteli Arjantin tarafından ayarlamak daha mantıklı diye düşünüyorum. Sınır geçişleri olmayacağı için Arjantin tarafı için tam bir gün ayırabilirsiniz böylece. 

Brezilya tarafına nasıl geçebilirsiniz? 

Öncelikle güne erken başlamalısınız. Iguazu Şelaleleri, Güney Amerika'nın en önemli highlightlarından biri olması nedeniyle, tahmin edebileceğiniz üzere, çok kalabalık. Bu nedenle sabah erken saatlerde yola koyulmanızda fayda var. 

Brezilya tarafına geçmek için yarım saatte bir kalkan otobüslere binebilirsiniz. Ancak bu otobüsler şelalelere kadar gitmiyor. Ayrıca, sınırda pasaport kontrolü sırasında bu otobüsler sizi beklemiyor. Sınırı geçtikten sonra otobüs değiştirmeniz gerekiyor. Bu seçenek kişi başı yaklaşık 20 pesos olarak düşünülebilir. 


Arjantin'deki otobüs garı


İkinci seçenek ise yine otobüs. Ancak bu otobüs direk şelalelere gidiyor. Anladığımız kadarıyla tek bir firma şelalelere kadar gidiyor. Çünkü terminalde hangi firmaya sorsak bizi o şirkete yönlendirdi. Crucero del Norte adlı bu şirkete gidiş-dönüş kişi başı 60 pesos ödedik. Bu otobüslerin tek dezavantajı çok sık olmaması. İlk otobüs sabah 8:10'da, sonraki sefer ise saat 10:30'da. Yol yaklaşık bir saat sürüyor. Aslında bunun büyük bölümü pasaport kontrolü sırasında geçiyor diyebilirim. Arjantin'den çıkış yapmanız ve Brezilya'ya giriş yapmanız gerekecek. 
Pasaport kontrolü sırasında otobüs beklediği ve direk şelalere kadar gittiği için bize bu seçenek daha uygun geldi. Bu otobüs şirketinin Brezilya'dan Arjantin'e dönüş saatleri ise 13:00, 14:50, ve 17:00 (Arjantin saatiyle! Arjantin ile Brezilya arasında bir saat saat farkı olduğunu unutmayın sakın). Dönüşte herhangi birine binebilirsiniz. 

Brezilya tarafına geçişte sınırda bir ücret ödenmesi gerekiyor mu? 

Brezilya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize talebinde bulunmuyor. Ayrıca sınırda bir ücret ödenmesi gerekmiyor. 

Brezilya tarafında şelalere giriş ücreti ne kadar?
Brezilya tarafında şelalere girmek için kişi başı 48,80 real ödemeniz gerekiyor. Bu yaklaşık kişi başı 22 USD demek. Peso olarak ödemenizi tavsiye etmem. Çünkü baz aldıkları kur oldukça düşük. En mantıklısı aslında kredi kartıyla ödemek. O zaman resmi kurdan dönülmüş oluyor. 

Brezilya tarafında tur satın almanız gerekir mi? 

Bence hayır. Brezilya tarafını kendiniz çok rahatlıkla gezebilirsiniz. Eğer vaktiniz olursa girişe yakın yerdeki kuş parkını da gezebilirsiniz. 

Arjantin tarafına nasıl gidebilirsiniz? 

Şelalerin Arjantin tarafına giden otobüsler hemen hemen her 20 dakikada bir terminalden kalkıyor. Gidiş-dönüş kişi başı 70 pesos. 

Arjantin tarafında şelalelere giriş ücreti ne kadar? 

Arjantin tarafında şelalerin bulunduğu milli parka giriş ücreti kişi başı 170 pesos. Burada, Arjantin'in diğer milli parklarında olduğu gibi, sadece nakit olarak pesos ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ya da USD kabul etmiyorlar. 

Arjantin tarafında tur satın almanız gerekir mi?

Arjantin tarafı gerçekten büyüleyici ve oldukça büyük. Burayı tur satın almadan da kolayca gezebilirsiniz. Ancak eğer şelaleleri daha yakından görmek inanılmaz bir tecrübe olacaktır diyorsanız tur satın alabilirsiniz ki bence dünyada eşi benzeri olmayan bir tecrübe bu. 

Peki tur seçenekleri neler? 

Biz turumuzu Iguazu Jungle firmasından satın aldık (www.iguazujungle.com). Bu şirketin sundukları: 

1- Paseo Ecologico: Bu turun şelalelerle pek bir ilgisi yok. Şelalelerin üst tarafında yaklaşık 3 km'lik bir kıyıda botla yapacağınız bu gezi sırasında nehri ve nehrin kıyısındaki doğal yaşamı keşfedebilirsiniz. Yaklaşık 30 dakika sürüyor ve ücreti kişi başı 80 pesos. Gün içinde sürekli yapılıyor. 

2- Paseo Aventura Nautica: Bu tur sırasında, botlarla şelalere yaklaşabilir o ihtişamı yakından yaşayabilirsiniz. Unutmayın tur sırasında sırılsıklam oluyorsunuz. Yaklaşık 12 dakika sürüyor ve kişi başı 180 pesos. Gün içinde sürekli yapılıyor. 

3- Paseo Aventura: Bu tur yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor. Bu tur sırasında önce arazi araçlarıyla yaklaşık 5,5 km jungle içinden geçiliyor. Bu sırada ingilizce konuşan bir rehber size eşlik ediyor. Ardından botlara binilip nehirde yaklaşık 6km botlarla gidiliyor ki burası da oldukça heyecanlı. Şelaleleden akan suların birleşerek aktığı bu nehirde ilerlerken sol tarafınız Brezilya, sağ tarafınız Arjantin iken şelalelere doğru yaklaşmak çok farklı bir tecrübe. Bu turun son etabında botlarla şelalelerin dibine kadar yaklaşılıyor. Ama sırılsıklam olmaya hazırlıklı olmalısınız. Bu turun ücreti kişi başı 380 pesos (47,5 USD) ve gün içinde saat 9:00, 10:30 ve 12:00'de yapılıyor. 

Bize jungle içinde gezip, sonrasında nehirde ilerleyerek şelalelere yaklaşma fikri oldukça cazip geldi ve bu nedenle biz son turu satın aldık. Jungle içinde gezerken kelebek ve örümcekler dışında pek birşey görmeyi umut etmemek gerek. Jaguar, maymun gibi hayvanlara denk gelmemek belki de daha iyi :)) Jungle içinde gezmenin çok fazla bir esprisi olmasa da keyifliydi bizim için. Sonrasında botlara bineceğimiz alana geldik ve başladık strateji kurmaya. Açıkçası kurduğumuz korunma stratejileri sonunda o bottan çok az ıslanarak çıkmayı başaranlar tek bizdik. Herkes sırılsıklamdı. Botlara mayoyla binmek en mantıklısı. Yanınızda havlu götürmeyi de asla ihmal etmeyin. Botlara bindikten sonra yaklaşık 7-8 dakika nehirde yol aldıktan sonra şelalere yaklaştık ve asıl eğlence başladı. 3-4 defa şelalerin altına girdik. İnanılmazdı. Tek kelimeyle muhteşemdi. Hayatımdaki en ilginç tecrübe oldu. Bottan indikten sonra kurulanma gibi bir çaba içine girmemek gerek. Çünkü Arjantin tarafında şelalelere o kadar çok yaklaşılıyor ki her seferinde sırılsıklam oluyor insan. Fotoğraf makinelerini sudan korumak da çok kolay değil. Ancak inanılmaz keyifli. Hava çok sıcak olduğu için şelalerin sularıyla serinlemek de iyi geldi ayrıca. Arjantin tarafının en muhteşem yeri ise Şeytan Boğazı. Buraya ulaşana kadar bir yarım güne daha ihtiyaç var. Akşam üstü buraya ulaştığınızda artık olay tamamen kopuyor diyebilirim. Şeytan Boğazı, nehir olarak akıp gelen suların biranda çok büyük bir gürültüyle gürül gürül şelale olarak düştüğü yer. Şelaleyi en ihtişamlı şekilde görebileceğiniz nokta  burası ve iki günlük Iguazu gezisi bu noktada tamamlanıyor işte. 

Ve işte bizim iki günlük Iguazu Şelaleri gezimizden bize hatıra kalan en çarpıcı kareler: 

1. Gün: Brezilya tarafından adım adım Iguazu'ya yaklaşırken: 




















2. Gün: Arjantin tarafından adım adım Iguazu'ya yaklaşırken: 


Önce Jungle turu
Bot turu sonrası yürüyerek Arjantin tarafını keşfe çıkıyoruz

Şeyta


Şeytan Boğazı


Iguazu Şelaleri'ni gezerken özellikle dikkat edilmesi gerekenler neler? 

Öncelikle tropikal bir bölgede olacağınız için sinek saldırılarına karşı önleminizi almanızı tavsiye ederim. Malarya tehlikesi olan bir bölge değil ancak yine de herşeye rağmen ilaçlarınızı, kremlerinizi yanınıza almalısınız. Tatil öncesi aşılarınızı tamamlatmanızda fayda var. 

Diğer önemli bir nokta ise eğer güneşli bir güne denk geldiyseniz güneşe karşı önleminizi almanız gerektiği. Güneşi oldukça etkileyici ve yakıcı. 

Iguazu Milli Parkı'nda gezerken aslında yağmur ormanları içinde olduğunuzu da unutmayın. Her an değişik hayvanlar karşınıza çıkabilir, dikkatli olmakta fayda var. Aşağıda gezi sırasında yolda karşımıza çıkan iki farklı hayvan var. İlk fotoğraftakine dikkat. Onun hakkında biraz uyarıda bulunmam gerek: Kesinlikle ama kesinlikle birşey yiyerek dolaşmayın. Yemeklere karşı inanılmaz duyarlılar ve hemen gelip saldırıyorlar. Elinizden yiyeceği kapıp kaçıyorlar. Özellikle cafe-restoranların çevresinde sürü şeklindeler. Isırıyorlar. Çocuklara dikkat. Nereden çıktığını insan anlamıyor. Ama elinizde yiyecek birşey yoksa yaklaşmıyorlar. 





Puerto Iguazu'da ne yenir? 

Arjantin'de, yani steak kültürünün tam ortasında olduğunuz için tabii ki güzel steak yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, oradaki nehirden tutulan balıkları da deneyebilirsiniz. Puerto Iguazu'da Cordoba caddesi şehrin en hareketli caddesi ve cadde boyunca dizilmiş restoranlarda aradığınız tadı bulabilirsiniz. 

OfftheRoadontheTrack olarak bizim denediklerimiz: 

Biz Iguazu turumuz sonrası çok acıktığımız için tercihimizi balık yerine etten yana kullandık ve La Rueada adlı restorana gittik. 

La Rueada: Tercihimiz yine steak yine lomo'ydu (tenderloin)! Ancak bu sefer ki steak inanılmaz lezzetliydi. Servis de gayet iyiydi. Getirdikleri steak'in gramajı menüde yazandan daha az olunca bize üçüncü bir steak pişirdiler ve parasını da almadılar. Lomo (Tenderloin) porsiyonu 130 pesos. Bu restoran 2013 yılında Tripadvisor'dan Excellent ödülü almış bir mekan ki bizce de herşeyiyle gayet iyiydi. 





AQVA: Cordoba Caddesi üzerinde yer alan bu restoranın atmosferi ve servisi güzel olmasına karşı sipariş ettiğimiz steak çok iyi değildi, tabii ki Arjantin standartlarına göre. Et çok güzel pişirilmişti ancak lezzet olarak zayıftı. Lomo (Tendorloin) porsiyonu 120 pesos civarı. 



Her iki restoranın da fiyatları ortalama Arjantin steak fiyatları olarak düşünülebilir. 

Puerto Iguazu'da nerede kalabilirsiniz? 

Hem Brezilya hem de Arjantin tarafında otel bulmak mümkün. Ancak otellerin ucuz olmadığını belirtmeliyim. Şelalelerin Arjantin tarafı daha büyük olduğu ve burası için tam bir gün gerekli olduğundan Arjantin tarafında kalınması daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum ki biz bu şekilde yaptık. 

Biz Hosteria Las Piedras'da kaldık. Konfor arayanlardan biri değilseniz tavsiye edebilirim. Temiz bir oteldi. Ancak oldukça primitivdi bunu da belirtmeliyim. Yani hiç konformlu değildi. Cordoba Caddesi'ne yaklaşık 12-13 dakika yürüme mesafesinde. 3 gece için toplam 1.155 pesos ödedik. 




Tavsiyem Cordoba Caddesi yakınlarında bir otel bulmanız yönünde. Böylece gece geç saatte otele dönmek daha kolay olur. Puerto Iguazu çok büyük bir yerleşim yeri değil aslında. Bu yüzden otele taksiyle de ulaşmak mümkün. 

Arjantin havalimanı - Puerto Iguazu şehir merkezi ulaşım nasıl? 

Havalimanı çıkışında şehir merkezine giden otobüsler var ve direk otele kadar bırakıyorlar. Gidiş-dönüş toplam iki kişi için 140 pesos ödedik. Havalimanı transferi içinse bir gün önceden aramak yeterli. Otelden direk alıyorlar. Aynı mesafeyi eğer taksiyle alıyor olsaydık tek yön 160 pesos ödememiz gerekiyordu. Otobüsler hem rahat hem uygun fiyata. 

Son Söz:

Dünya'daki en muhteşem doğa harikalarından biri olan Iguazu'yu görmeyi ertelemeyin sakın. Suyun gücü, gürül gürül akışı, sanki yeryüzü çökmüş ve sular kat kat olmuş gibi görüntüsü insanı büyülüyor. 2 gün boyunca şelaleleri farklı açılardan, farklı mesafelerden görme şansımız oldu. Hatta şelalerin altına girdik, sırılsıklam olduk. O anda kafamı kaldırıp yukarı baktığımda üzerime akan suyun gücünden gözlerimi açamadım, ağzımı açsam boğulacağımı hissettim. Kulaklarımda suyun gürültüsü... Sanırım bu anlar anlatılmaz, yaşanır...

Böyle bir macera, böyle bir doğa harikası ertelenmemeli, mutlaka yaşanmalı...

Bloğumda yeralan bilgilerin Iguazu tatiliniz sırasında size yardımcı olması dileğiyle...

Off the Road on the Track Doğa Harikası Iguazu Şelaleri'ndeydi...

Ocak 2014 

4 haftalık Arjantin - Patagonya - Iguazu seyahatimizin rotası ve maliyet bilgilerinin linki aşağıda yeralmaktadır. 
http://gokcedemirci.blogspot.de/2013/11/offtheroadonthetrack-arjantini.html

Seyahatin tüm yazılarını ise anasayfada sağ tarafta yeralan Arjantin Bölümü'nde bulabilirsiniz. 

Arjantin . Iguazu Şelaleleri - Şeytan Boğazı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder