20 Şubat 2013 Çarşamba

Dalmaçya Kıyılarında Deniz Keyfi: Korcula ve Hvar Adaları

Hvar Adası - Hırvatistan

1.185 adasıyla Dalmaçya Kıyıları gerçek bir cennet... 

2013 yaz tatilinize ilham olabilecek güzel öneriler için bu yazımı okumanızı tavsiye ederim...

Dubrovnik'ten başlayan 10 günlük Balkanlar tatilimizin (2010 yılı) tarih kısmını oluşturan 'Dubrovnik, Bosna Hersek, Karadağ' notlarımı daha önceki bölümlerde paylaşmıştım. Sıra geldi bu tatilin 2. kısmınına, yani deniz kısmına. 

Dalmaçya Kıyıları'nda yer alan 1.185 adadan Korcula ve Hvar Adaları bizim seçtiklerimizdi. Denizin keyfini sürdüğümüz Hırvatistan'ın adaları bence Ege sahillerinden sonra bir numara. Bana deniziyle, gizli koylarıyla, zeytin ağaçları ve üzüm bağlarıyla Ege'yi hatırlatan Dalmaçya Kıyıları Avrupa'da deniz tatili için önerebileceğim ilk yer. 

Ancak öncelikle Dubrovnik'te kaldığımız süre zarfında limandan kalkan feribotlarla günübirlik ziyaret ettiğimiz Mljet Adası'nı anlatmak istiyorum sizlere. Dubrovnik'ten kalkan feribotlara kişi başı 100KN ödeyerek yaklaşık 1 saat 45 dakika uzaklıktaki Mljet Adası'na gidebilirsiniz. Bu ada üzerinde yer alan milli parkı ziyaret etmek istiyorsanız ayrıca kişi başı 90KN ödemeniz gerekiyor. Mljet Adası, bu nedenle alternatiflerle karşılaştırıldığında biraz pahalı bir aktivite. Ada üzerinde yer alan Milli Park içinde iki tane göl var. Bu göllerin etrafı ise tamamen orman. Mljet Adası'nda feribotlar adanın Polace limanına demirliyor. Polace'den minübüslere binerek Milli Park için Pristaniste'ye ulaşmanız gerekiyor (yaklaşık 3km). 

Mljet Adası
Milli Park içinde ilk durağımız Santa Maria Kilisesi'ydi. Veliko Jezerro (Büyük Göl) üzerinde yer alan bu tarihi kiliseye ulaşmak için tekrar küçük botlara bindik. Kiliseden çok kiliseye yaptığımız yolculuk bizi çok etkiledi. Doğa o kadar güzel ve sakin ki, insan bu sakinlik içinde huzuru buluyor.

Sonrasında atladık botlara bu sefer Malo Jezerro'ya geldik (Küçük Göl). Sakin göl suyunda yüzmek, sessizliğin tadını çıkartmak hoşunuza giderse buraya gelin derim. Ancak belirtmeliyim ki bu ada huzurdan hoşlanacakların seveceği bir ada. Eğer kalabalıktan, hareketten hoşlananlardansanız bu ada yerine diğer adaları deneyin derim. 

Mljet Adası'nde göl keyfi

Mljet Adası - Huzur


Mljet Adası - Milli Park




Dubrovnik limanından kalkan feribotlarla günübirlik ziyaret ettiğimiz Mljet Adası biz huzurseverlere güzel bir gün yaşama imkanı sundu. 

Sırada Hırvatistan'ın Korcula Adası var...

Dubrovnik'ten yola çıktık ve hedefi Korcula Adası olarak belirledik. Korcula Adası'na giden feribotlara Orebiç'ten binmeye karar verdik. Böylece Orebiç yolu üzerinde yer alan dünyanın Çin Seddi'nden sonra 2. büyük seddinin olduğu Mali Ston'u gezebildik. 

Henüz bize Çin Seddi'ni gezmek nasip olmasa da Hırvatistan'ın Mali Ston bölgesinde yer alan dünyanın 2. büyük seddi üzerinde baştan başa yürüdük. Çok ama çok güzel bir deneyimdi. Yalnız dikkat, bu seddi bizim gibi flip-floplarla gezmeyin, iniş kısmı biraz zolayıcı. Sağlam ayakkabılarla gezmekte fayda var. Ayrıca seddi bizim gibi öğlen saatlerinde gezmeniz gerekirse yakıcı güneşten korunmak için yanınıza şapka, gözlük almayı sakın unutmayın. 

Osmanlıların akınlarından korunmak için inşa edilmiş bu sed turistlerin ziyeretine yakın tarihte açılmış. Dünyadaki iki büyük seddin Türk akımlarından korunabilmek için yapılması çok ilginç, değil mi? İşte o geziden birkaç fotoğraf:

Mali Ston - Hırvatistan
Mali Ston - Hırvatistan

Mali Ston - Hırvatistan
Mali Ston'dan Orebic'e doğru arabayla gittiğinizde ve eğer bağ bozumu zamanıysa yol boyu size muhteşem bir manzara eşlik edecek, emin olun. 

Orebic ise hoş bir sayfiye yeri. Korcula Adası'na gidecek feribotlara biz Orebic limanından bindik. 

Orebic Limanı - Hırvatistan

Orebic - Hırvatistan
ve Korcula Adası'na ulaştık...

Korcula Adası - Hırvatistan

Korcula Adası - Hırvatistan
Orebic - Korcula Adası arası 15 dakika (2 kişi için 24 kn ödedik). Gece saat 10'a kadar saatte bir feribot var. Ayrıca arabasıyla adaya geçmek isteyenler için arabalı feribot var.

Biz Korcula Adası'nı görür görmez sevdik. Surlar içindeki eski şehir dar sokaklardan, taş evlerden, tarihi yapılardan oluşuyor. Küçük bir ada. Ancak masalımsı.

Deniz tatili kısmı için önceden otel rezervasyonu yapmamıştık. Açıkcası Hırvatistan için otel rezervasyonunun önceden yapılması şart değil. Hırvatistan'ın yaşlı ve orta gelirli halkı kendini yavaş yavaş turistlere göre ayarlamaya başlamış. Feribotların adaya geliş saatleri belli. Evlerini pansiyonlara çevirmiş ada halkı turistleri limanda bekliyor oluyor. Siz feribottan iner inmez de bir kalabalık insan grubu tarafından çevrilmiş oluyorsunuz. İçlerinden biriyle hemen orada pazarlık yapıp 3-4 dakika içinde kalacak yer işini çözebilirsiniz. 

Korcula'da kaldığımız pansiyonun girişi
Biz bunu bilmediğimiz için etrafımızı saran ada halkından güç bela kurtulup bir taksi bulduk. Benim tatil öncesi yaptığım hazırlıklardan, okuduğum birkaç blogdan adadaki güzel bir otelin adını yanımıza almıştık. Ancak bu otel tamamen doluymuş. Şansa bakın ki bizi otele götüren taksi şoförünün de güzel bir pansiyonu varmış. Limana 3-4 dakika yürüme mesafesinde olan eski bir taş pansiyon için 3 gecelik toplam 750kn ödedik. 

Pansiyondaki odamız tertemizdi. Ortak bir mutfak pansiyondaki kalan müşterilerin kullanıma tahsis edilmiş. Biz orada kaldığımız süre zarfında bu nazik pansiyon sahiplerini ve onların pansiyonunu çok sevdik. Ben gönül rahatlığıyla bu pansiyonun ismini bloğumda paylaşmak istiyorum. 

Pansiyonda kalan turistleri pansiyon sahibi Nikola'ya yazdığı teşekkür notları...






























Korcula Adası'nın surlar içindeki tarihi merkezini keşfetmek adanın düzenli oluşu nedeniyle oldukça kolay ve keyifli. Tarihi merkeze ait birkaç fotoğrafı sizinle paylaşmak istiyorum.

Korcula Adası - Restoran ve cafelerin bulunduğu alan

Korcula Adası

Dar sokakları ve taş evleriyle Korcula Adası - Hırvatistan
Korcula Adası'nda denize girmek için birçok altenatif mevcut. Biz ilk gün denize girmek için küçük teknelere atladık ve yakınlardaki başka bir adaya gittik (2 kişi gidiş-dönüş 40kn). Bizi adaya bırakan tekne Lumbarda Plajına doğru devam ediyordu. Biz şansımıza diyerek bu adada indik. Gittiğimiz ada oldukça doğaldı :) Üzerinde hiçbir tesis yok. Biz güneşlenirken yanımızda geyikler dolaşıyordu. Şansımıza böyle bir yer çıktı :)  Neyse biz her durumdan keyif almasını bilen bir çift olduğumuz için güzel bir gün geçirdik bu adada. 


Ertesi gün ise bir araba kiraladık ve tüm adayı baştan başa dolaştık (Sigorta dahil toplam 400kn). 

Yol üzerindeki köyleri dolaştık, ağaçlardan incir kopardık yedik, yol kenarlarında durup üzüm bağlarından üzüm aşırdık, ağaçlardan yere dökülmüş keçi boynuzlarını topladık, şarap evlerinde güzel şaraplarını denedik, gizli kalmış koyları bulduk denize girdik, güneşlendik, kısacası çok ama çok eğlendik....

Denize girmek için seçtğimiz koy - Pupnatska Luka Plajı


Pupnatska Luka Plajı
Şarap denemek için mola verdiğimiz yer: Vinarija Toreta

Lumbarda Plajı - Denize girmek için diğer bir alternatif yer


Vela Luka - Korcula Adası 
Benim favorim Pupnatska Luka plajıydı. Yıllar sonra bile hala favorilerim arasında. 

Korcula Adası'nda güzel restoran bulmak çok zor değil. Hırvatistan'da çok fazla İtalyan restoranı var. Biz adada merkezde bulunan Pizzeria Tedeschi'yi denedik ve beğendik. En azından çalışanlar müşteriye kibar davranıyorlardı. Hırvatistan'da bu kolay kolay bulamayacağınız birşey. 

Ancak ben çok farklı bir yeri bloğumda tavsiye etmek istiyorum. Çok farklı tatlar bulacağınız küçük bir pastane burası, ancak kendine özgü değişik lezzetleriyle oldukça da ünlü. İsmi Cukarin. Yaşlı bir teyzenin yaptığı değişik kurabiyelere biz hayran kaldık. Her gün gidip birşeyler satın aldık. Korcula'dan ayrılacağımız gün bir daha bu tatları nerede buluruz diyerek gidip kendimize koca bir torba kurabiye aldık... 


Benim favorilerim: Cukarin, Klasun ve Amareta.... İnternet adresinin linkini de paylaşıyorum sizlerle: http://www.cukarin.hr/da_mi_je_en.html 
Bence buraya gidin güzel kurabiyelerden satın alın sonra da güzel bir kahve eşliğinde bu tatların tadını çıkarın. Şimdiden afiyet olsun :)


Korcula Adası'nı bu güzel anılarla arkamızda bıraktık ve başka güzel bir ada olan Hvar Adası'na doğru yola çıktık (Korcula - Hvar arası Katamaranla yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü, 2 kişi 66kn). 

Hvar Adası da Korcula Adası kadar güzel ve düzenli bir ada. Ancak biraz daha büyük. Limanda yine ada halkının saldırısına uğradık. Bu sefer gözümüze kestirdiğimiz yaşlı teyzeyle ayak üstü kısa bir pazarlık yaptıktan sonra düştük onun peşine. Yine limana yakın güzel bir pansiyondu bulduğumuz. Ancak bu sefer liman manzaralı terasımız bile vardı :) Annemden sonra temizlik için bu kadar çok klorak kullanan birini görmüş olduk. Elinden domestosu düşürmeyen bu teyzenin pansiyonu doğal olarak oldukça temiz. Pansiyonda heryer klorak koyuyordu :) Bizim için artık onun lakabı 'domestos teyze' idi :) (Pansiyona 3 gece için 500kn ödedik).   

Hırvatistan'la artık bütünleşmiş beyaz taş evler bu adaya da hakim. Dar sokaklar arasında karşınıza şık restoranlar çıkacak. İşte bu adaya ait birkaç fotoğraf:

Hvar Adası
Hvar Adası'nda kaldığımız pansiyonun terasında çekilmiş bir kare

Hvar Adası 
Hvar Adası


Hvar Adası 

Hvar Adası - Meydan
Dar sokaklar arasında dolaşırken karşımıza çıkan güzel bir restoran
Hvar Adası
Hvar Adası
Hvar Adası

Hvar Adası'nda ilk gün denize girmek için bizim seçtiğimiz plaj limana yürüme mesafesindeki mavi bayraklı Amoran otelin önündeki plajdı. Etrafında güzel cafelerin, restoranların olduğu güzel bir plajdı. Aşağıdaki fotoğraf bu plaja ait. 




Hvar Adası'ndan kalkan teknelerle günübirlik civardaki diğer adalara gidebilirsiniz. En bilindik olanlar: Braç Adası ve buradaki Bol Koyu. 'Golden Horn' olarak adlandırdıkları kumsal rüzgar estikçe şeklinin değişmesiyle ünlü. Bu adaya kişi başı 250kn ödeyerek gidebilirsiniz. Ya da diğer bir seçenek Palmizana Adası. Buraya da kişi başı 50kn ödeyerek günübirlik gidip gelebilirsiniz. Hırvatistan adalar cenneti olan bir ülke. Ancak bu turlar Eylül başına kadar düzenleniyor. Örneğin biz ordayken ertesi gün yapılacak tur sezonun son turuydu. Bize uymadığı için biz Hvar Adası'nı keşfetmeyi tercih ettik. Bu nedenle 2. gün atladık otobüslere ve adanın diğer tarafında bulunan Stari Grad ile Jelsa'ya gidip gezdik (Hvar merkez - Stari Grad otobüs 2 kişi 50kn). Orada denize girdik.  

Stari Grad - Hvar Adası


Stari Grad - Hvar Adası
Stari Grad - Hvar adası 



Sari Grad - Hvar Adası 
Stari Grad - Hvar Adası 

Stari Grad'a günübirlik yaptığmız gezi sonrası Hvar merkeze geri döndük ve kalesine çıkıp gezdik. Yukarıdan ada manzarası görülmeye değer:

Hvar Adası
Hvar Adası
Ve Hvar sokaklarında dolaşırken rastladığımız o tatlı teyze ve dantelleri :)

Hvar Adası



Hvar'da ne yenir ne içilir? Burada İtalyan restoranı bulmak yine mümkün. Ara sokaklar arasında dolaşırken karşınıza çok güzeş mekanlar çıkacaktır. Ya da meydana bakan mekanları deneyebilirsiniz. Biz tam meydanda deniz kıyısındaki dondurmacının Makedon Türkü olduğunu öğrendik. Onların tavsiye ettiği meydandaki bir restoranda Cevapcici denedik. Mostar'da yediğimiz Cevapcici'ye tat olarak çok yaklaşamasa da fena sayılmazdı (Ex Rocco Restaurant).

Lavantalarıyla meşhur Hvar Adası'nda geçirdiğimiz 3 gün çok keyifliydi. 

Hvar Adası'ndan kalkan feribotlarla yaklaşık 6 saat süren deniz yolculuğu sonrası Dubrovnik'e ulaştık. Bu yolculuk sırasında feribotta asılı Hırvatistan adalarının fotoğraflarını tek tek inceledim ve güzel bulduğum birkaç tanesini not ettim. Bunlar bir sonraki Hırvatistan tatilimizde gitmeyi planladığımız adalar:

Krka Adası (Şelaler süper), Palmiziana Adası, Vis Adası, Braç Adası...

Son olarak Dubrovnik yakınlarında keşfettiğimiz yatık ağaçlarıyla farklı bir doğa manzarasına sahip olan Cavtat'ta çektiğimiz birkaç fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum. Cavtat'a Dubrovnik'ten kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz. Biz havalimanı öncesi Cavtat'ı gezdik sonra oradan taksiyle havalimanına giderek Balkanlar ve Dalmaçya Kıyıları'nda geçirdiğimiz 10 günlük tatili sonlandırdık. İşte Cavtat fotoğrafları:

Cavtat - Hırvatistan


Cavtat - Hırvatistan
Cavtat - Hırvatistan
Dalmaçya Kıyıları'nı Avrupa'da güzel bir deniz tatili yapmak isteyenlere şiddetle tavsiye ederim. Eğer siz de bizim gibi tarih ve denizi birarada yaşayacağınız bir tatil istiyorsanız bu rota tam da sizin için...  

Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Gökçe Demirci

(08-19.09.2010 Balkanlar Tatilinden)

Hırvatistan - Bosna Hersek - Karadağ Tatil Notları 4. Kısım: Korcula ve Hvar Adaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder