28 Şubat 2014 Cuma

Münih/Munich/München: Yeme İçme Rehberi -1




Yaklaşık 5,5 yıldır Münih'teyiz. 
İlk geldiğimizde hedefimiz sadece 3 sene kalıp vatanımıza geri dönmekti. 
Ama yıllar geçti ve o 3 yıl bittiğinde biz bu güzel şehirden kopamayacağımızı anladık, her geçen gün buraya bağlandığımızı fark ettik. 
Bize dağları sevdiren, doğada olmanın nasıl huzurlu bir şey olduğunu öğreten, kayak yapmamıza vesile olan, Dünya'yı keşfetme virüsünü kanımıza sokan bu güzel şehri bloğumda sayfalarca anlatabilirim. 
Ancak ben başlangıç olarak tarihinden, gezilip görülecek yerlerinden değil de (istek üzerine) nerede ne yiyebilirsiniz, nerede birşeyler içip keyifli vakit geçirebilirsiniz bu konuda birkaç tavsiye vermek istiyorum.  
Umarım Münih kaçamağınız sırasında faydalı olur...

Şehrin en ilgi çekici yeri tabii ki Marienplatz. Münih'in kalbi adeta burası. Ancak Münihlilerin akşam dışarı çıktığında tercih ettikleri yer burası mı diye sorarsanız cevabım hayır olacaktır.

Öncelikle genel bir bilgi: Münih Almanya'nın en zengin şehirlerinden biri. Hayliyle de fiyatları diğer Alman şehirlerine kıyasla yüksek. Ancak her yerde aynı seviye kaliteyi bulmanız mümkün. Yani turistik mekanları da lokal mekanları da kaliteli. Münih'in en sevdiğim özelliklerinden biri de Marienplatz'da içeceğiniz kahvenin fiyatının çok lokal bir mekanda içeceğiniz kahvenin fiyatından çok yüksek olmaması. 

Bir kahve yanında pasta için ortalama 7-8 € vereceksinizdir. 2 kişi için akşam yemeği ise ortalama 50-60 € civarında.

Aşağıda vereceğim restoranlar için bir fiyat skalası yapmam gerekirse:

€: 10€ - 20€ (kişi başı)
€€: 20€ - 35€ (kişi başı)
€€€: 35€ - 60€ (kişi başı)
€€€€: 60€ - 100€ (kişi başı)

Peki turistik olmayan, lokal mekanlar neresi diye sorarsanız işte birkaç tavsiye:

Münih'te güzel Arjantin steak yemek istiyorsanız doğru adres Block House. Adres: Leopoldstrasse 32 80802 München. Rezervasyon almıyorlar. Akşam saat 19:00 gibi giderseniz çok beklemezsiniz. Aksi takdirde masa bulmak için beklemek kaçınılmaz. Burada biz Rump Steak Menü yiyoruz genelde. Önden salata, ardından yaklaşık 250 gr Steak ve yanında fırında pişirilmiş patates (baked potato). Patates üzerindeki sosun ismi ise sour cream. Mutlaka deneyin. Pişman olmayacaksınız. (Fiyat skalası: €€)

Münih İtalyan'ın en kuzeyindeki şehir olarak geçiyor. Bunun en önemli sebebi Münihlilerin İtalyan mutfağını çok sevmeleri ve şehirde çok fazla İtalyan restoranı olması. İtalyan mutfağını seviyorsanız işte birkaç tavsiye:

İstanbul'daki arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla artık İstanbul'da da şubesi olan Vapiano pizza, makarna ya da salata yiyebileceğiniz bir mekan. Benim gözde mekanım olmasa da çarşı içinde dolaşırken bazen bir göz attığım ve eğer çok kalabalık değilse oturup birşeyler yediğim bir restoran. Neden gözde değil diye sorarsınız çok kalabalık ve doğal olarak çok gürültülü olduğunu söyleyebilirim. Bu restoranda aşçılar sizin önünüzde seçtiğiniz menüyü hazırlıyor. Lezzet açısından fena değil. Adres: Theatinerstrasse 15 80333 München (Odeonsplatz Marienplatz arasındaki cadde üzerinde yeralan bir iş hanı içinde). (Fiyat skalası: €)

Bir diğer İtalyan restoranı ise Sendlinger Tor ile Marienplatz arasındaki yol üzerinde yeralan iş hanı (Hoffstatt) içindeki Oh Julia. Adres: Sendlinger Strasse 12a 80331 München. Buraya girdiğinizde sizi yeni pişmiş ekmek kokusu karşılayacak önce. Ardından büyük vitrin arkasındaki başlangıçları göreceksiniz. Bu vitrinde yeralan başlangıçlardan istediklerinizi seçip kocaman bir tabak hazırlatabilirsiniz. Yanına da ev yapımı şarap. Oh süper. Burası da biraz kalabalık ancak eğer hava güzelse hemen önündeki kocaman bahçesinde keyif yapma imkanı var. (Fiyat skalası: €-€€)

Ama eğer hakiki Napoli pizzası yemek istiyorsanız doğru adres Pizzeria Grano. Menüsü kısıtlı ama pizzaları harika. Salaş, küçük bir mekan. Rezervasyon yapmıyorlar. Eğer hava güzelse dışardaki masalarında oturmak çok keyifli ve oldukça da merkezi. Hemen Viktualienmarkt taraflarında. Adres: Sebastianplatz 3 80331 München. (Fiyat Skalası: €)

Ya da Lo Studente'yi öneriyorum. Hem fiyatları uygun hem de odun ateşinde yapılmış gerçek İtalyan pizzası yemek için bire bir. Münih Teknik ve Ludwig Maximillian Üniversitesi'ne çok yakın olduğu için öğrencilerin tercih ettiği bir mekan. Adres: Schelling Strasse 30 80799 München. (Fiyat skalası: €)
http://www.lo-studente.com/

Ya da salaş ama eğlenceli bir İtalyan restoranı olan Quattro Tavoli. Saçları rastalı İtalyanların işlettiği bu mekanı deneyebilir, gitar eşliğinde yemeğinizi yerken kendinizi evinizde gibi hissedebilirsiniz. Adres: Dreimühlenstrasse 10 80469 München. (Fiyat skalası: €)
https://www.facebook.com/quattro.tavoli

Yeni keşfettiğim bir mekan olan Pescheria ise yine bir İtalyan restoranı ama balık severler için bire bir. Biz çok aç olmadığımız için başlangıçlarda yer alan balık tabağını tercih ettik. İçinde çeşitli balık, midye, ahtapot, kalamar türünden deniz ürünleri olan bu tabak oldukça büyük ve lezzetliydi (Balık tabağı 19€). 500 gr çipura 19€. Buraya gitmeden önce rezervasyon yaptırmakta fayda var. Adres: Fraunhofer Strasse 13 80469 München. (Fiyat Skalası: €€ - €€€) Restoranın atmosferi de oldukça hoştu.
http://www.pescheria.de/

İtalyan olsun ama biraz da şık olsun diyorsanız o zaman tavsiyem Limoni olacaktır. 4'lü menü ya da 5'li menü yiyebileceğiniz güzel bir İtalyan restoranı. Burası için muhakkak rezervasyon gerekiyor. Adres: Amalienstrasse 38 80799 München. (Fiyat skalası: €€€€)
http://www.limoni-ristorante.com/

Eğer güzel şarap eşliğinde şef yemekleri yemek isterseniz butik restoran Wein Cantina'yı öneriyorum. Ambiyansı, yemekleri harika. Adres: Elsässer Strasse 32 81667 München. (Fiyat skalası: €€€€)
http://www.weincantina.com/

Şef restoranlarıyla devam edersek eğer size Michelin yıldızlı İrlandalı bir şefin restoranı olan Shane's Restoranı öneriyorum. Orada yediğim tatlıyı hala unutamıyorum. Adres: Geyer Strasse 52 80569 München (Fiyat skalası: €€€€)
http://www.shanesrestaurant.de/

Eğer Vietnam mutfağı deneyecekseniz doğru adres Monsieur Hu. Rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim. Adres: Dreimühlen Strasse 11 80469 München.  (Fiyat Skalası: €€ - €€€)
http://www.monsieurhu.de/

Ya da bir diğer Vietnam Restoranı Ahn-Thu Restoranı öneriyorum. Rezervasyon şart. Yer bulmak kolay değil. Adres: Kurfürstenstr. 31 80801 München(Fiyat Skalası: €€ - €€€)
http://www.anh-thu.de/

Suşi denemek istiyorsanız doğru adres Sushi-Soul. Adres: Klenzestr. 71 80469 München. (Fiyat Skalası: €€ - €€€)
http://www.sushi-soul.de/

Benim Münih'te gitmekten en çok keyif aldığım Cafe ise Cotidiano. Belçika'nın Fransız kantonuna ait bu cafe şehrin en güzel yerlerinden biri olan Gärtner Platz'da. Hava güzel olduğunda ayrı bir keyifli. Ama ben bu mekanın iç kısmını da çok seviyorum. Pazar kahvaltısı için ya da akşam hafif birşeyler yemek için giderseniz eğer Flammkuchen yiyebilir yada sebzeli Quisch deneyebilirsiniz. Ama favorim pastaları. Şehirde waffle yiyebileceğiniz tek yer burası ayrıca. Çünkü Münih'te Waffle hiç bilinmiyor. Bunu da abimler bize geldiğinde fark ettik. Waffle yemek isteyen Zeynep Ablam için Waffle yapan bir yer bulamadık da. Sonra bir gün bu cafede otururken waffle yaptıklarını fark ettik. Zeynep Abla söz seni bir dahaki gelişinde buraya götüreceğiz :)) Adres: Gärtnerplatz 6 80469 München (Fiyat Skalası: €€)
http://www.cotidiano.de/

Eğer Sendlinger Tor taraflarındaysanız Cafe Aroma'ya girin bir kahve için ve salaş, genç atmosferini soluyun derim. Adres: Pestalozzistrasse 24 80469 München. Akşamları saat 20:00'e kadar açık olan bu cafe dekorasyonuyla, atmosferiyle güzel bir cafe. (Fiyat Skalası: €)
http://www.aromakaffeebar.com/

Ya da Pinakothek'i gezdiniz bir mola vermek istiyorsunuz. Müzelerin olduğu bölgede size benim favori mekanımı öneriyorum. Arı gibi çalışkan kadınların yönettiği bu cafede hergün çeşit çeşit pasta ve çorba çeşitleri var. Eğer kışın gittiyseniz Gartenapotheke içmelisiniz. Yani portakallı, limonlu, taze nane ve zencefilli, tarçınlı-ballı çay. Tek kelimeyle muhteşem. Hava biraz güneşliyse rengarenk minder ve masalarla süslü bahçesinde oturun. Çok keyifli bir yer. İsmi Garten CafeAdres: Türkenstrasse 90. (Amalien Passage içinde) (Fiyat Skalası: €)

Gartenapotheke - Şifa çayı / Garten Cafe'nin bahçesi
Şehrin sanat bölgesi olarak geçen Maxvorstadt'ta (Schwabing) iki önemli üniversite ile müzeler yeralıyor. Bu bölgedeki Türkenstrasse üzerinde Soda Cafe ya da Zeitgeist birşeyler atıştırmak ya da gün arasında mola vermek için uygun mekanlar. Hava güzel olduğunda bu iki mekan oldukça keyifli oluyor. (Fiyat Skalası: €)

Eğer çok güzel bir Münih manzarası eşliğinde kahvenizi yudumlamak isterseniz doğru adres Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi içindeki Vorhoelzer Forum Cafe olacaktır. Beyaz tasarımyla bu cafe tam bir stil yeri. Adres: Arcisstrasse 21. (Fiyat Skalası: €)
http://www.sueddeutsche.de/muenchen/cafe-vorhoelzer-ganz-in-weiss-1.1647494
http://www.yelp.de/biz/vorhoelzer-forum-der-fakult%C3%A4t-f%C3%BCr-architektur-tum-m%C3%BCnchen-3

Türk restoranı denemek isterseniz Almanların da tercih ettiği Cafe Altschwabing'i öneriyorum. Yüksek tavanlı ve oldukça eski bir binada yer alan bu cafe restoran Türk tadlarını biraz da olsa değiştirerek Almanların gönlünde taht kurmayı başarmış bir mekan. Nazım Hikmet, Aziz Nesin ya da Yaşar Kemal kahvaltılarının yanı sıra biber dolması, karnıyarık gibi türk yemeklerini de deneyebilirsiniz. Adres: Schellingstr. 56 80799 München. Fiyat Skalası: (€€)
http://altschwabing.com/

Daha bir Türk olsun diyorsanız doğru adres Keko. Ben buradaki ciğer tavaya bayılıyorum. Ayrıca her pazar açık büfe kahvaltısında semaverde çay veriyorlar. Adres: Mariahilfstrasse 24 81541 München. Bu mekanın sahibi Ulaş inanılmaz misafirperver biri. Müşterilerle hep bire bir ilgileniyor. Bir de burda yapılan kuzu sırtının gayet iyi olduğunu söyleyebilirim (Fiyat Skalası: €€)

Sırada komşumuz Yunanistan var. Yunan tavernaları Münih'te oldukça meşhur. Eğer Yunan müzikleriyle çoşup, masaların üzerinde dans etmek, havaya peçete savurmak istiyorsanız doğru adres Taverna Paros. Buraya rezervasyon yaptırmış bile olsanız masa beklemek kaçınılmaz. Eğer 2 kişiyseniz çok beklemeden bir masa bulma ihtimaliniz var. Mezeleri muhteşem. Akşam belli bir saatten sonra garsonlar masaların üzerinde dans etmeye başlıyor. Biz buraya arkadaşlarla gittik. Garson kız bizim Türk olduğumuzu öğrenince komşu deyip getirdi koydu büyük Uzo'yu masaya. Biz küçük diyoruz o büyük getiriyor. Nasıldı derseniz, gecenin sonu bende yok :)) Adres: Kirchenstrasse 27 81675 München. (Fiyat Skalası: €€)
http://www.paros-muenchen.de/

Eğer Paros'ta yer yoksa bir de şansınızı Taverne Cavos'ta deneyin. Mezeler yine süper, aynı atmosfer burada da geçerli. Adres: Königinstrasse 34. (Fiyat Skalası: €€)
http://cavos-muenchen.de/

Eğer Portekiz restoranı denemek istiyorsanız, balık yemek istiyorsanız doğru adres Lisboa Bar. Her pazar canlı müzik olduğunu da hatırlatırım. Adres: Breisacher Strasse 22. (Fiyat Skalası: €€)
http://www.lissabon-bar.de/

Her çeşit mutfaktan örnek verip de Bavyera mutfağından bahsetmemek olmaz.

Tam Marienplatz'da yeralan Ratskeller biraz turistik olsa da bavyera restoranı atmosferi yaşamak isteyenler için önerebilirim. (Fiyat Skalası: €€ - €€€).
http://www.ratskeller.com/

Ya da Marienplatz - Karlsplatz arasındaki yol üzerinde yeralan Augustiner Keller'i deneyebilirsiniz. Adres: Neuhauserstr. 27 80331 München. (Fiyat Skalası: €€ - €€€).
http://www.augustiner-restaurant.com/

Marienplatz'ın arkasında yeralan Hofbräuhaus'u da önerebilirim. Weiß Bier (buğday birası) eşliğinde Bavyera'ya özgü tatları tatabilirsiniz. Adres: Platzl 9 80331 (Fiyat Skalası: €€ - €€€).
http://www.hofbraeuhaus.de/

Eğer çok elegant bir cafede oturup bir kahve içmek isterseniz geçmişi 1700'lü yıllara dayanan Dallmayr Cafe Bistro'yu öneriyorum. Burası şehrin en lüks mekanlarından biri. Eğer imkanınız varsa buranın restoran bölümünü de deneyebilirsiniz ancak oldukça pahalı olduğunu belirtmeliyim. Adres: Dienerstrasse 14. Eğer vaktiniz varsa Dallmayr'e ait olan ve çok fafklı lezzetleri satıldığı gurme pazarını gezin derim. Hemen cafenin yan tarafında. Gezmesi oldukça keyifli bir mekan.
http://www.dallmayr.de/delikatessenhaus/cafe-bistro/
http://www.dallmayr.de/delikatessenhaus/

Ayrıca şehrin göbeğinde yer alan ve her gün açık olan Viktualienmarkt'ta gün içersinde yiyebilecek şeyler bulabilirsiniz. Viktualienmarkt'taki Nordsee'de balık çorbası içmenizi tavsiye ederim.

Viktualienmarkt'ın hemen karşısında yeralan Schrannenhalle'yi mutlaka gezmelisiniz. Burası kapalı bir han ve içinde çeşit çeşit restoran cafe var.
http://www.schrannenhalle.de/markt.php

Münih'e geldiğinizde hava bir de güzelse Almanların yaptığı gibi güzel bir Biergarten (Bira Bahçesi) bulun kendinize biranızı söyleyin yanında da bretzel (Almanların simidi) ve güzel havanın keyfini çıkarın. Şehrin içinde birçok yerde Biergarten bulmak mümkün. Englischer Garten (İngiliz Bahçesi) içindeki Biergarten'ları muhakkak deneyin derim. Özellikle Chinesischer Turm (Çin Kulesi) yanındaki bahçede pazar günleri canlı Bavyera müziği eşliğinde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Münih'e nisan ayında geldiyseniz muhakkak Spargelcremesuppe (Kuşkonmaz çorbası), ekim ayı içinde geldiyseniz Kürbiscremesuppe (Balkabağı çorbası) içmelisiniz. Ayrıca Apfelstrudel (Elmalı strudel) yemeden bu şehirden ayrılmayın. Bunun için Marienplatz'daki Rischart'ta bir kahve pasta molası vermelisiniz.
http://www.rischart.de/

Yukarıda tavsiye ettiğim tüm restoranları aşağıda harita üzerinde bulabilirsiniz:

Benden tavsiye etmesi sizden gelip yemesi. 

Gökçe Demirci
Değerli yorumlarınızı bekliyorum
Münih Yeme İçme Rehberi - 1

14 yorum:

  1. Bu güzel bir öneri listesi olmuş. İnşAllah bir gün ben de o sokakları arşınlarım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, Münih gerçekten çok güzel bir şehir. Umarım bir fırsat bulup yolunu buralara düşürürsün. Belki Oktoberfest zamanı. Neden olmasın? :)) Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ahh... keşke bu liste biz oraya geldiğimizde elimizde olsaydı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman Münih'e tekrar bekliyoruz. Bir de bloğumda bahsetmeyi unuttuğum 'Demirci Oteli' var. Aile sıcaklığında Türk yemekleri için tek geçerim :)) Bekleriz.

      Sil
  4. Harika bir liste olmuş. Münih sıkça uğradığımız bir şehir. Bu yazı da bizim tam da ihtiyacımız olan şeydi, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, süper çok mutlu oldum. Münih'ten sevgilerç

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Blogunuzu çok beğendim.
    Münih için yeme/içme dışında birşeyler yazacak mısınız yakın zamanda?

    Sadece bugüne özgü bir sorundur belki ama Bavyera için önerdiğiniz diğer yazılarınızı okuyamadım.

    Teşekkür ederim, ben programımı değiştirdim.
    Kente uzak iki sarayı görmek için 2 gün ayırmıştım, toplu ulaşım araçlarını kullanacağım için. Ama Partnachklamm yazınızı okuyp, fotoğraflara bakınca, Lindenberg sarayından vazgeçtim...

    Daha çöok gezmeniz dileğiyle...

    YanıtlaSil
  7. Ahh... keşke bu liste biz oraya geldiğimizde elimizde olsaydı :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, bir daha ki sefere inşallah :))

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, Kasım sonunda ailemle (çocuklar 9 ve 11) 3 günlük Münih gezisi planlıyoruz. Otel ve gezilecek yerler konusunda tavsiyeleriniz bizi mutlu edecek...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Kasım Ayı'nın 24'ünden sonra buraya geliyorsanız yılbaşı pazarlarına denk geleceksiniz demektir ki çok güzel bir zaman Münih'i görmek için. Otelinizi merkeze yakın (Marıenplatzö Odeonsplatz, Schwabing) taraflarından seçmeniz iyi olur böylece çok fazla metroya bağımlı kalmamış olursunuz. 3 gün bence Münih şehrini gezmek için ideal ancak etrafa Bavyera'ya zaman ayıramazsınız diye düşünüyorum. O halde ilk önce eğer okumadıysanız benim Münih yazımı okuyun derim. Orada tüm bilgiler var. http://gokcedemirci.blogspot.de/2014/08/en-pratik-munih-haritas.html
    Çocuklarınızla bir müze gezmek isterseniz bence muhakkak deutsches Museum'e gidin. Muhteşem bir bilim müzesi. Çocuklar ve yetişkinlerin beraber gezebileceği çok büyük bir müze. Eğer vaktiniz olur ve bir günlüğüne Bavyera köylerini görmek isterseniz benim tavsiyem Partnachklamm. Buraya trenle ulaşabilirsiniz. Bayern tren bileti yaklaşık 21 euro ve tüm aile o biletle Münih'e yaklaşık 1,5 saat uzaklıktaki bu bölgeye gidip gelebilirsiniz. http://gokcedemirci.blogspot.de/2013/07/partnachklamm-bavyerada-bir-doga-tatili.html
    başka bir sorunuz olursa lütfen hiç çekinmeden yazın.
    Selamlar
    Gökçe

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, Haritalı yazınızı ve bunu okudum, haritayı ve yazıları basıp yanıma alacağım. Cumartesi geliyoruz. Özellikle yılbaşı pazarları bizi çok heyecanlandırıyor. Bize yetişmez belki ama sonrasında bir yazı yazarsanız ne yenir, ne içilir vb güzel olabilir. Sonrasında da Nürnberg'e geçeceğiz. Ellerinize sağlık.

    Sevgiler,
    Müge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Müge, bugün Münih'te olacaksanız yılbaşı pazarlarına denk geliyorsunuz. Benim şehir içindeki favorim Rezidenz. Odeaonsplatz'ta bu pazar. İnanılmaz keyifli. Bir de Odeonsplatz'ta Wittelsbacherplatz'ta yeralan çok güzel ve özel diyebilirim. Zaten Marienplatz'a kesin gidersiniz. Ne yenir ne içilir derken yılbaşı pazarlarını kastediyorsan böyle bir yazı yazmayı planladım ama ne yazık ki bu sene zamanım olmadı. Yılbaşı pazarlarında glühwein yani sıcak şarap içilir. Yemek içinse seçenek çok. Herşeyi bulmak mümkün. Ben Rezidenz'e her gidişimde muhakkak girişte sağda yeralan patates bölümünde patates çorbası içiyorum. Ya da flammkuchen yenebilir. Tarçınlı kurabiyeler denenmeli. Nürnberg bu dönem için en ideal seçim. Çok doğru bir seçim. İyi tatiller. Sevgiler Gökçe

      Sil
  12. Selam Gökçe ve Fatih, 31.12.2014 ile 04.01.2015 tarihleri arasında Yılbaşı tatilimizi geçirmek üzere Münih'i seçtik. Yeme içme rehberi yazınız için şimdiden teşekkürler. Gitmeden çok faydalı oldu. Gidince kimbilir ne kadar faydalı olacak :) Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil